19/9 DAX premarket och hur det gick

Big picture

I bilden ovan ser vi veckografen och ett snyggt utbrottscenario. Vi har lägre och lägre toppar och ett break-of-threescenario. Men som jag skrivit om tidigare så är det ett stort fel och det är att vi är helt sidledes. Det innebär att vi med största sannolikhet inte får ett gigantiskt ras ur det här.

10 000-kronorsfrågan är då: Vad kan vi förvänta oss?

Det troligaste scenariot är att vi bryter den men så fort vi har gjort det så studsar vi upp igen. Gör vi en minimal symmetrianalys så bör den lägsta punkten på detta ”falska” utbrottsscenario ligga runt 11 000 som lägst.

Ett antal falska utbrott skulle kunna se ut som i bilden nedan.

Det man ska ha i huvudet är att marknaden och de stora aktörerna älskar att lura in traders i att ”nu ska vi ner eller upp” och sedan vända det tvärt. Därför är falska breaks av denna utbrottsnivå ett mycket troligt scenario. Sedan är det naturligtvis svårt att sia om exakt hur det kommer att se ut.

Hur slutar de flesta nedgångar?

De slutar antingen i en rejäl utblåsning, dvs en eiffeltornsliknande rörelse nedåt eller i en divergens med lägre och lägre bottnar, se bild nedan.

Det vänstra scenariot är ett utblåsningsscenario där vi får ett mycket brant rally ned och det högra är divergensscenariot med utplanande bottnar. Detta ska normalt sett även kopplas till högre värden i en momentumindikator.

Vi går vidare till premarketanalysen inför dagen.

I bilden ovan ser vi dagsgrafen och att vi fick ett större gap i fredags mot torsdagens candle. Det gör att det finns en dragningskraft uppåt att täppa detta men vi vet inte när i tiden dock. Men potentiell uppsida finns i alla fall. Vi har ett lågt RSI2 = 7,7 men i en nedtrend vilket gör att vi behöver något mer att hänga upp denna potentiella uppsida på. Vi bryter oss vidare ned i 60-min, se bild nedan.

I 60-min ovan ser vi en tight range i fredags på cirka 100 punkters höjd. Det gör att det finns utbrottspotential upp eller ned. Det är dock mer regel än undantag att vi får ett falskt break ur dessa om vi inte redan befinner oss över eller under när börsen öppnar kl 9. 

Vi tittar i terminen (kl 8.20) i 60-mingraf.

I bilden (60-min) ovan ser vi att vi redan fått ett falskt break, dvs att vi gör ett stick ned och sedan vänder vi tvärt tillbaka. Det finns en möjlighet att det högra där vi är just nu också blir ett men inget är bekräftat ännu.

Sammanfattningsvis är det fördel uppsidan idag. Vi har 

  • Lågt RSI2 = 7,7
  • Möjligt falskt break i 60-min termin (dock inte bekräftat)
  • En tight range på 100-punkter som vi bör se ett break ur idag
  • Ett otäppt gap på ovansidan

Vi landade på starten av rörelsen uppåt i fredags vilket gör att vi även har detta att hänga upp en potentiell rörelse uppåt idag, se bild nedan.

Mitt troligaste scenario inför dagen ses nedan i 60-min.

Finns det något som talar för mer nedsida idag?

Inte så mycket faktiskt. Det är alltid farligt när man inte kan hitta något åt ena hållet. Vis av alla år i det här gamet så vet jag att man kan få stora överraskningar men det är longscenariot i bilden ovan som gäller tills motsatsen bevisats.

Så gick det

Som vi kan se i bilden ovan så gappade vi ner under fredagens range och gick ner till 12 600 innan vi vände upp igen. Tittar vi i dagsgrafen så studsade vi på tidigare botten från 1 september, se bild nedan.

Jag kunde ju inte se något som talade för nedsidan och med facit i hand så kan vi se rörelsen nedåt som ett false break. Prognosen var uppsida mot 12 900. Det fick vi inte under börsens öppna timmar men USA löste det, se bild nedan från terminen i 1-timme nedan.

V