5/9 DAX premarket och hur det gick

Ny vecka vilket innebär att vi tar en titt även på veckografen för att få en större bild av vad som händer just nu.

I fredags var det en minst sagt händelserik dag. Vi fick en stark rörelse upp under dagen på 450 punkter med gapet från i torsdags inräknat. Intradagrörelsen var 300 punkter. Men när börsen hade officiellt stängt men terminen fortfarande var öppen var det fritt fall 400 punkter rakt ned, se bild nedan. Anledningen till detta ras var att Nordstream 1 inte skulle leverera gas.

Detta är onekligen extremt. Kan knappt komma ihåg att jag sett något liknande faktiskt. Men det speglar den allmänna oron som finns just nu. Men när man ska analysera marknaden så får man skippa dessa bias utan bara titta på vad vi ser i grafen. Börspsykologin finns ju aggregerad där.

I veckografen på DAX ovan ser vi att den långa trenden (grön och röd linje) är helt sidledes. Vi har med andra ord en jämviktspendling runt dessa MA och det är troligt att vi ska lika långt under som vi varit över.

Vi har ett utbrottsscenario i bilden ovan. Man pratar ofta om break-of-three, dvs break på tredje försöket. Anledningen till detta är när vi kommer ner till en tidigare botten andra gången ger de oftast respekt men det finn ju en anledning till att vi kommer ner ytterligare en gång. Då får vi ofta break. Men utseendet har stor betydelse. Det måste finnas ett tryck nedåt med lägre toppar. Det har vi dock i bilden ovan.

Är detta utbrottsscenario klockrent?

Verkligen inte, de bästa utbrottscenarior sker antingen med en tydlig trend eller efter en kraftig överreaktion, se bild nedan.

Det överlägset bästa scenariot av de två ovan är det till vänster där vi har en tydlig trend i ryggen. Där finns det inga tvivel om vart vi är på väg.

Vad innebär då detta i den situation vi har i veckografen?

Det innebär att det kommer att bli många falska breaks och rejäl röra, dvs snabba rörelser både upp och ned.

Fredagens ras efter börsstängning gör dessutom att det finns uppsidespotential idag. Vi tittar i dagsgrafen nedan.

Vi har många tvära kast att vänta oss framöver. Det kan bli riktigt stökigt. En riktigt bra strategimässig approach är att handla på falska breaks.

Idag handlar allt om vad som kommer att ske vid 12 700-12 750. Ska vi bryta eller ej.

Så gick det

Som vi kan se i bilden ovan så passerade vi 12 700-12 750 och det tog stopp på vid 12 800. USA-börsen var stängd igår vilket också bidrog till att det inte blev några större rörelser igår.