8/11 DAX premarket

10 dagars snittrange gick i fredags under 100. Vi har inte varit under 100 sedan den 15 april. Det är inget man drömmer om som daytrader av DAX. Anledningen till att så många daytradar DAX är ju för att den är så volatil. 

Volatiliteten går dock upp och ner men det finns ett orosmoment och det är att DAX sedan slutet av september består av 40 bolag mot 30 tidigare. Fler bolag gör att indexet kommer att bli segare. Det innebär att vi med största sannolikhet måste räkna med att den höga volatilitet vi varit vana vid kommer att bli mindre.

Men volatiliteten förändras och nu har vi legat i en stark upptrend och då minskar den normalt sett, se bild nedan.

I bilden ovan ser vi tydligt hur volatiliteten är negativt korrelerad till uppgång och nedgång. Vid uppgång minskar volatiliteten och vid nedgång ökar den.