Återkoppling till att börsens naturliga drift inte är självklar

Youtube-kanal

Tobbe och jag har startat en youtube-kanal som heter BRAT. Vi lägger in något tradingrelaterat varje dag. Senaste filmen kan ses här.

Den naturliga driften uppåt på börsen är inte självklar

I mitt blogginlägg från den 28/2, läs det här, så utmanade jag den vedertagna tesen att börsen har en naturlig drift uppåt. Detta går inte att säga emot denna drift om man tittar historiskt. 

Det här med Coronavirus har verkligen haft en explosionsartad utveckling. Jag var i Spanien den 16-23 februari och spelade golf. Det var inte ett ord om Corona och virus. Inte ens veckan därpå även om man läste lite om att det var något på gång i Kina. 

Att jag inte ens nämnde det i blogginlägget den 28/2 säger också en del om hur nytt detta är. Denna utveckling är ett eiffeltorn som är extremt. Som tur är finns det en högersida även på dessa eiffeltorn.

Börsens utveckling och drift uppåt på lång sikt

Mina tankar och funderingar kring detta tema

  • Börsen utveckling kan ha ett helt eget liv. Det innebär att även om världen håller på att kollapsa kan börsen gå upp
  • För att den naturliga driften uppåt definitivt ska brytas måste det finnas en ersättare till börsen placeringsmässigt. Det finns inte idag
  • Att världsekonomin hela tiden kommer att växa är naturligtvis inte sant. Det finns en topp och den har vi kanske redan sett men det är bara spekulation. En krympande världsekonomi skulle kunna ta bort stora delar av den naturliga driften uppåt på börsen
  • Det kommer alltid att finnas aktier som kommer att rusa eller att vara starka oavsett om börsens naturliga drift uppåt försvinner. I Coronatider är bolag inom medicinska hjälpmedel  som Arjo och Essity intressanta
  • Daytrading är som bäst i dessa tider av hög volatilitet. Trading på längre sikt är svårare att få vinstgivande
  • Historiskt har vi bara haft en viruspandemi åt gången. Vad är det som säger att vi inte skulle kunna ha två eller tre olika virusepidemier igång samtidigt. Vad detta skulle innebära får dock tanken att svindla

Skam

Det pratas om Coronaskam i dessa dagar. Så fort man hostar skäms man för alla tror att man har Corona. Men det finns en skam i tradingen också. Det finns många som förlorar massor med pengar i dessa tider. Då är det inte så självklart att man ska sticka ut hakan om det går bra.

Som alltid är det bäst att ha en ödmjuk approach och framför allt till börsen. Så fort man tror att man är odödlig så får man smäll på fingrarna av börsen. Därför bör man vara extra vaksam i perioder där det går fantastiskt bra annars finns risken att man ger tillbaka mycket av detta igen.