Är börsraset över nu?

Premarket från i fredags och hur det gick. Text i kursiv stil från i fredags.


Tittar vi i 60-min 24/7-graf nedan så ser vi att vi har kommit för långt ifrån MA20. Detta innebär att vi har en större korrigering uppåt att vänta, det är svårare att säga exakt var vändpunkten ligger dock. Gör man en symmetrianalys hamnar vi runt 11 600 som vändpunkt, se bild nedan.

  • Low för dagen 11 600 (alternativ 2 11 800)
  • High för dagen 12 000

High för dagen bygger på att vi kommer ner till 11 600. Då kommer 12 000 att bli en bromskloss på ovansidan. Men dessa high och lows för dagen är mycket osäkra.

Det är nog denna osäkerhet som gör det så kul att prognostisera dem.


Hur gick det?

High för dagen blev 12 000. Low hamnade mittemellan min prognos på 12 600/12 800. När jag tittar tillbaka på min prognos så känns det lite galet att ge två alternativ för low som diffar 200 punkter. Det är en range vi normalt sett inte har ens för en hel dag.

Är börsraset över nu?

I bilden nedan ser vi S&P 500 i dagsgraf. Vi har ett RSI2 = 0.13, detta är det näst lägsta värdet på RSI de senaste 40 åren. Det slås bara av julafton 2018.

Dynamiskt hade vi dock det lägsta RSI2-värdet i fredags på 40 år. Det jag menar med dynamiskt värde är hur lågt RSI2 var under dagen i fredags. Denna dag slutade med en grön candle.

Vad innebär detta?

Det innebär att vi har en grym edge för long just nu oavsett vad vi tycker och tänker om orsaken till detta. När vi tittar tillbaka på detta ras om fem år så ser vi aldrig de mentala aspekterna i raset. Vi ser bara att det är en kraftig överreaktion i en upptrend.

Ju lägre RSI2-värde desto närmre slutet på raset är vi. Detta är en absolut sanning. Men vi kan naturligtvis aldrig veta var botten finns.

5%-strategin på index

Indexen jämviktspendlar bra vilket innebär att vi hela tiden får rekyler som är relativt små. En strategi som historiskt har varit grym är att köpa på sig långsiktiga innehav då OMXS30 gått ner 5%. Om den fortsätter ytterligare nedåt tankar man på mer vid -10%.

Jag körde själv något liknande 2008 på S&P 500 i steg om 100 punkter. Jag hade dock inte kunnat drömma om att vi skulle ner till 667 innan det vände uppåt igen.

OMXS30 har just nu gått ner -13,7% vilket gör att man skulle skalat in två gånger redan, se bild nedan.

Är detta botten på raset?

Vi letar ledtrådar för att hitta vändpunkterna i marknaden. Vilka ledtrådar har vi i OMXS30 just nu för en vändning uppåt?

Om vi kör en bil i mycket hög hastighet så måste vi vända innan vi kan åka åt andra hållet igen. I bilden ovan ser vi att vi fått en doji med ett lågt RSI2 = 3,57.

Vi har alltså två pusselbitar för att vi faktiskt skulle kunna vända där vi är just nu.

  1. Doji
  2. Mycket lågt RSI2-värde (3,57)

Helst hade jag velat ha en nivå att luta mig tillbaka på men det har vi inte i OMXS30 men tittar vi på S&P 500 hittar vi det, se bild nedan.

Vi landade perfekt på botten för den starka uppgången som startade i oktober förra året.

Tittar vi i månadsgrafen för S&P 500 ser det inte så alarmerande ut det vi precis har varit med om den senaste veckan, se bild nedan.

Vi har fått en korrektion av hela den senaste uppgången de senaste fyra månaderna. Vi befinner oss i en tydlig upptrend som har en stabil lutning. För att få bekräftelse på att uppgången inte varit för stark kan vi titta på ADX-värdet, se bild nedan.

ADX låg på 37 innan nedgången vilket inte är alarmerande. Som vi kan se så var vi uppe på 86,6 mellan 2017-2018 innan det korrigerades.

Summa summarum

Det är ett fantastiskt köpläge för längre investeringar just nu. Vi köper verkligen billigt. Full trend i månadsgrafen och en kraftig rekyl.

Kortsiktigt har vi också ett bra köpläge. Ett RSI2= 0.13 på S&P 500 som är det näst lägsta värdet på 40 år. Dessutom ser vi en doji i OMXS30 och en reversal candle i S&P 500.

Om vi ändå fortsätter nedåt. När inser man att man har fel? Detta tar vi i morgon.

Spännande fortsättning följer…