Drömmarknad för daytrading just nu

Daytrader draws market price on touchscreen background

Det som en trader älskar, det hatar en annan trader. Hög volatilitet som vi har just nu innebär för det mesta att vi brakar nedåt. Att det brakar nedåt har inte så stor betydelse för en daytrader, det är den höga volatiliteten man vill ha.

Det är inte många långsiktiga investerarar som gillar det här och det gäller de flesta swingtraders också men för daytrading kan det inte bli bättre.

Har vi en låg volatilitet så är det mycket som är dåligt för en daytrader:

  1. Det går lååångsamt vilket gör att det inte blir så många svingar och så många möjligheter
  2. En långsam marknad gör att man blir så uttråkad att det är stor risk att man sugs in i marknaden för att få action, dvs man gör misstag och frångår sin plan

Framför allt punkt 2 är tuff. Då måste man ha något annat att sysselsätta sig med under tiden. Annars är risken stor att man gör misstag.

Självkännedom

Att lära känna sig själv är a och o i trading. Om man förstår hur man fungerar i olika situationer så är det lättare att undvika de fällor som finns. Idag är det torsdag morgon och morgonen efter en ST3-lektion. Jag har märkt mycket tydligt att jag inte är vass dessa torsdagmorgnar. Har Tobbe hållit i det mesta av lektionen är det bättre men om jag har hållit i den största delen är jag mentalt dränerad på torsdag förmiddag.

Det innebär att jag måste vara mer passiv och mer på min vakt avseende daytradingen. Jag har justerat min tradingplan för detta och minimerat antalet setuper på torsdagarna.

Hur har jag kommit fram till detta?

Jag jag satt och sträcklästa mina bloggar så blev det mycket tydligt att det är så här. Det innebär att jag inte heller kommer att publicera premarketanalyser på torsdagar framöver. De är helt enkelt inte så bra som de skulle kunna vara.

Bearmarknad, nivåer och coronavirus

Igår fick vi ett fantastiskt snyggt upp-och-nedvänt eiffeltorn i både DAX och OMXS30 med en doji i botten, se bild nedan på OMXS30.

Dessa eiffeltorn kan man inte annat än älska. De har en så grym reversalpotential att det är galet. DAX:en gick upp 470 punkter från botten på sitt eiffeltorn igår.

Vad startar en bearmarknad

Igår gick jag in på hur marknaden fungerar, dvs vad som startar en bearmarknad. Följande två punkter styr i kombination.

  1. När den varit för stark, dvs lutningen på uppgången blivit för brant
  2. Vi hamnar på en tung nivå, ofta nollor

Har inte coronaviruset någon som helst påverkan?

Absolut, vi vet inte vilken jämn nivå vi vänder på. Vi kan passera flera nollor. När skräcken blir för stor så vänder allt. Men det är inte huvudfaktorn som så många vill påstå. Där är de två punkterna ovan helt dominerande.