26/2 S&P 500 och bearmarknad eller?

Det har onekligen hänt en del under veckan jag var på semester men det är underbart att volatiliteten är tillbaka igen. Naturligtvis kopplat till nedgång som det brukar vara. Men det finns undantag och det är euforiska uppgångar.

För att få perspektiv på det vi ser just nu är det bra att höja blicken och titta i månadsgrafen, se S&P 500 i månadsgraf nedan.

Jag har dragit ut två röda linjer för uppgången på 80-90-talet och nu. Jag kopierade den första och la på den uppgång vi haft sedan 2010. Som vi kan se så har de exakt samma lutning. Lutningen är lite mer än 45 grader som är stabil men det är inte längre ifrån än att detta kan hålla på länge precis som det har gjort.

Så fort vi ökar lutningen som vi gjorde 1998-1999 så är det början till slutet.

Många tror att bearmarknader skapas av coronavirus och bolånekriser i USA som vi fick runt millenieskiftet men det är inte så det funkar. Börsen kommer in i en bearmarknad

  1. När den varit för stark, dvs lutningen på uppgången blivit för brant
  2. Vi hamnar på en tung nivå, ofta nollor

I S&P 500 ovan ser vi att vi vid 2000 fick en kraftig acceleration av lutningen och sedan vände vi nästan exakt på 1 500. Just 1 500 blev stoppklossen för båda bearmarknadsstarterna år 2000 och 2008.

Hur ser uppgången i S&P 500 ut just nu?

Som vi kan se av den röda linjen så har vi ingen kraftig acceleration ännu och det innebär att bearmarknadsscenariot inte finns just nu.

Slutsatsen är att det vi ser i marknaden inte är början på en bearmarknad.

Vi bryter oss ner i timeframe för att studera det mer i detalj. I bilden nedan ser vi S&P 500 i en dagsgraf.

I bilden ovan ser vi att S&P 500 gått upp 19% på tre månader. Det skulle innebära en uppgång på 80% på årsbasis. I februari har den gått upp nästan 6% på mindre än en månad.

Detta är för mycket och det kommer att korrigeras förr eller senare. Vi kan också se det på att de fyra MA divergerar lätt.

Vi tittar på våra två punkter

  1. När den varit för stark, dvs lutningen på uppgången blivit för brant
  2. Vi hamnar på en tung nivå, ofta nollor

Vi kan sätta check på båda för S&P 500. Vi toppade nästan exakt på 3 400 och uppgången har varit för stark kortsiktigt och behöver kylas av.

Om vi har en eiffeltornsliknande eller en parabolisk uppgång så kommer det ett stort ras till följd av detta.

Har vi det nu?

Nej, de fyra MA divergerar men det är allt.

Slutsatsen blir även i dagsperspektivet att det vi ser just nu är en kraftig korrigering av en lite för stark uppgång och inget annat.

Det gäller med andra ord att hitta bra entrys för uppgång på denna kraftiga korrektion.

Kan jag ha fel?

Självklart, detta är ett statistiskt spel och allt kan hända men vissa saker är troligare än andra baserat på historiken. Det är med andra ord troligare att det vi ser just nu är en kraftig korrektion av en lite för brant uppgång som landat på en nolla än att det är starten på en bearmarknad.

Ojojoj, det här blev ett långt inlägg. Premarketanalysen av DAX får tyvärr vänta tills i morgon.