Golf och trading

Förra veckan var jag på träningsläger i golf. Ett tufft schema bestående av 18 hål golf och två timmars träning sex dagar i rad. Benen fick sitt och det blev inte en dag under 20 000 steg.

När vi satte oss i bussen från flygplatsen tog en av våra golfpros mikrofonen och sa att det var viktigt att vi skulle ha processtänk under veckan, dvs inte fokusera på att sänka oss utan att utföra övningarna på rätt sätt. Då kommer resultaten som ett brev på posten men som ni vet så kan man aldrig veta exakt när breven kommer längre på grund av postnord.

När man hör detta så inser man att det inte finns någon skillnad på golf och trading. Ju mer vi fokuserar på utfall i trading desto sämre kommer det att gå. Vi blir rädda och tvekar när vi hamnar i drawdown istället för att bara fokusera på att följa vår plan och ha processtänk.

Om man ska se det i ett större perspektiv så gäller detta allt i livet, från golf och trading till att vara duktig på sitt jobb oavsett vad det är man gör. Fokuserar man på att göra rätt saker så kommer resultaten förr eller senare.

Vad är det då som gör trading så svårt?

En sak är definitivt att det är så lätt att utföra. Det tar ett par minuter att öppna ett konto och sedan lägger man sin första trade ett par sekunder senare.

Det verkar sjukt enkelt!

Men detta är som alla upptäcker med tiden en bedräglig enkelhet. Bara för att det är enkelt att lägga trades så är det inte detsamma som att det är enkelt att tjäna pengar på det långsiktigt.

Det finns två saker som måste vara på plats

  1. Du måste veta att det du gör är vinstgivande i det långa loppet
  2. Du måste klara av att hantera de mentala aspekterna

Om inte båda dessa är på plats kommer det inte att gå.

Börsen just nu

Igår gick det att läsa att det var Coronaskräck på börsen. Coronaviruset dök upp redan i januari och sedan dess har det pratats oavbrutet om detta. Vi tittar på hur börsen har utvecklats den senaste tiden under coronavirusets livstid, se bild nedan.

Under februari har OMX gått upp 7,5% fram till i torsdags på cirka en halv månad. Skulle börsen köra i samma tempo året ut skulle börsen sluta på 7,5 * 2 * 12 = 180%.

Det är då lätt att inse att börsen har varit galet stark under februari trots coronaviruset. Frågan man kan ställa sig är om det inte istället är något annat som skapar denna dramatiska nedgång vi fick igår.

I kort kan man säga att börsen fungerar så här:

  1. Folk vill köpa aktier på börsen och inte sälja, det skapar en drift uppåt på börsen långsiktigt
  2. Finns det andra sätt än börsen att placera pengarna på blir inte börsen lika intressant
  3. Starka uppgångar kommer att skapa en sell-off vid nivåer som traders inte vill gå emot
  4. Nollorna styr börsen, ju fler nollor och ju mindre andra siffror desto större impact. Det innebär att 1 000 är viktigare än 2 000, 2 000 viktigare än 2 200…

Om vi ser på OMX med dessa fyra punkter i tanken så innebär det följande:

7,5% uppgång på en halv månad är en för stark uppgång och den kommer att korrigeras men var?

Nollorna styr börsen och det är många som inte vill gå emot en nolla. I OMX har vi nått 1900.

Det finns inga andra placeringsalternativ just nu med minusräntor. Det enda är i så fall guld. Detta gör att vi får en rejäl sell-off som nu och sedan fortsätter vi uppåt igen.

Var kan denna sell-off tänkas sluta?

Det tar vi i morgon!