All-Time-High eller coronavirus?

Som vi kan konstatera just nu så hade vi förra veckan ett rejält ras på DAX, närmare bestämt 600 punkter.

Har vi sett början på en bearmarknad?

Vi tittar på hur tidigare All-Time-High har sett ut för att få perspektiv. Siffra 1 i bilden ovan var ett nytt ATH efter en stadig uppgång.

Varför vände vi just där?

Vi nådde 13 000 och vem vill gå emot den efter en lång uppgång?

Det är istället så att många passar på att stänga sina longpositioner eller minska ner på dem. När det sedan blir tydligt att det verkligen kommer att ta stopp där så säljer ännu fler av och vi trillar från 13 000 rakt ner till 12 000, se bild nedan.

Nollorna styr börsen och det blir tydligt här. Jag höll ett föredrag för något år sedan när Trump hade blivit vald, med temat

”Nollorna styr börsen” med en bild på Trump och Stefan Löfven. Det blev en del glada miner men det var inte alla som uppskattade detta. Politik är laddat!

När vi väl vänt upp igen från 12 000 så sätter vi en ny ATH, se bild nedan.

Tittar vi på siffra 4 som hände för en vecka sedan, se bild nedan, så ser vi ett nytt false break av ATH vid siffra 3.

Efter false break av ATH vid siffra 3 så dök vi som sagt 1 000 punkter men det vi fick förra veckan var ett false break av samma ATH vilket gör att vi troligtvis inte ska lika långt ner.

Jämna tal brukar sätta stopp och vi landade runt 13 000 vilket skulle kunna vara botten på raset. Det finns framför allt två tänkbara stoppunkter för detta ATH-ras, se bild nedan.

Det är mycket som talar för att det är 13 000 som är bromsklossen

  1. Detta är ett break-of-three av denna ATH-topp på 13 600
  2. Ska vi ner till 12 500 har vi trillat 1000 punkter även vid detta falska ATH-break. Det borde bli en betydligt kortare resa ned

Börsen är inte svart eller vit och naturligtvis kan vi få ett mellanting mellan dessa alternativ. men det är troligare att botten ligger närmre 13 000 än 12 500.

Jag tycker att mycket talar för att vi redan har sett botten på detta ras och kan få en uppgångsfas igen, alltså alternativet vid siffra 1.

Vad har coronaviruset med det här att göra. Jo folk letar orsaker till att sälja av vid ATH och vid minsta tvekan där och om det dessutom finns en shorttrigger så rullar bollen snabbt nedåt.