Tema trend: Trendpointscreening

Allmänt

Fick en fråga per mail igår om man verkligen kan haka på en nedtrend på trendpoints = -6 när vi har tp: +8 i daily i OMXS30. Men det kan man absolut, man kan se det som en rekyl i en upptrend, se bild nedan i daily på OMX.

Alla röda candles i daily är rekyler i en full upptrend tills motsatsen bevisats. Tradingmässigt kan vi haka på dessa nedställ intradag men målen måste vara kortare. Vi går emot en motsatt trend i ett högre timeframe.

Tittar man på bilden ovan så ser vi att det inte var rätt att ge tp=+8 i daily igår. MA20 och MA50 hade redan börjat peka ner. Rätt tp = +6.

Uträkning

  • MA200 och MA100 pekar upp -> +2p
  • Alla MA ligger i rätt ordning -> +4p
  • Totalt +6p

Vill man göra det enklare för sig så lägger vi in indikatorn som jag har på hemsidan så får vi svart på vitt, se bild nedan.

Vilka Large Cap-aktier har en full upptrend i daily just nu?

Vi tittar i screenern för Hitta Kursvinnare nedan

Som vi kan se (kolumnen Tp längst till höger) så är det hur många som helst och listan är ännu längre än vad jag visar här. Finns det aktier som befinner sig i en full nedtrend på Large Cap trots att börsen är stark?

Som vi ser ovan så har vi Veoneer, Kindred och Betsson i full nedtrend. Vi tittar på dem nedan:

Den nedtrenden är inte mycket att klaga på även om det är jobbigt att haka på dessa och edgemässigt tufft statistiskt sett.

Summa sumarum

Nu har vi ett verktyg för att screena trend. Man kan naturligtvis gå in och kolla in aktier som befinner sig i en tp-mässig sidledsrörelse (tp mellan -4 till +4). Vi har till exempel Electrolux med tp = -3, se bild nedan.

Electrolux ovan har onekligen ingen trend alls. Lägre toppar och högre bottnar. Däremot finns det en utbrottspotential i Electrolux som kan bli spännande framöver. Se bild nedan.

Vi har en triangel i en större triangel. Här finns det verkligen utbrottspotential framöver. Men det är mycket svårare att sia om när detta sker dock.