Tema: Trend

Bakgrund

Den här veckan skippar jag DAX och kommer bara att skriva om trend. Det blir fyra inlägg om trend måndag till torsdag. Det låter lätt med trend men jag skulle vilja påstå att det här är något av det mest komplicerade vi har i trading.

 1. Hur detekterar vi att vi har en trend?
 2. När kan vi säga att en sidledsrörelse har övergått i en trend?
 3. När kan vi säga att en trend är över eller att den håller på att ta slut?
 4. Hur ska vi gradera en trend? Är det svart eller vitt? Eller borde vi dela in det i stark trend, svag trend???

Rickard som jag har daytradat många år tillsammans med har suttit med de här frågorna och försökt att svara på dem och skapat olika modeller och indikatorer för att definiera och kategorisera trend. Men vi har aldrig blivit nöjda. Det har alltid funnits för många scenarion som inte har täckts in.

Som alla vet så bör vi trada på olika sätt beroende på om vi har en marknad som är sidledes kontra om den är trendande. Drömmen hade varit att få en siffra på detta för att kunna sortera de starkaste eller svagaste aktierna/indexen/valutorna just nu. Beroende på poäng så kör man olika setuper. Dessutom skulle det då vara lätt att göra tester som visar på vad som är bra och mindre bra setuper i de olika trendscenariorna.

MA200

Det utan tvivel vanligaste sättet att definiera om vi har en upptrend eller en nedtrend är att säga att om vi är över MA200 så är trenden uppåt, annars nedåt.

Men vi kan ändå ha en sidledsrörelse, det är helt enkelt så att vi pendlar runt MA200, se bild nedan.

För att göra det lite bättre kan vi lägga till lutningen på MA200 som en parameter. Då har vi två saker för att definiera trend:

 1. Close Över/under MA200
 2. MA200 pekar upp eller ned

De här två kombinationerna ger oss lite fler möjligheter.

 1. Upptrend: Close > MA200 & MA200 pekar upp
 2. Nedtrend: Close < MA200 & MA200 pekar ned
 3. Sidledsrörelse: Close > MA200 & MA200 pekar ner
 4. Sidledsrörelse: Close < MA200 & MA200 pekar upp

Tittar vi i bilden ovan på Actic Group så är Close > MA200 men MA200 pekar ned. Vi kan då säga att vi har en sidledsrörelse. I bilden nedan har vi Alfa Laval där Close > MA200 & MA200 pekar upp, dvs en tydlig upptrend.

Om man handlar på längre sikt, typ månader till år så är ett bra kriterie att att aktien antingen måste vara över MA200 eller att MA200 pekar upp. Om vi är under MA200 och MA200 pekar ner så simmar vi motströms, se bild nedan.

Vi kan ha tur och träffa den absoluta botten men oddsen är emot oss.

Men att gå in i en aktie som ligger under MA200 men där MA200 pekar upp kan innebära att vi kommer in tidigt och att vi har gjort en stor rekyl och har en bra uppsida, se bild nedan.

Det andra scenariot att MA200 pekar ned men vi har en Close > MA200 kan också vara en bra entré men då måste vi ha ett chartpattern som supportar en potentiell vändning uppåt, se bild nedan.

Sammanfattningsvis så kan vi använda kombon av Close över/under MA200 & riktningen på MA200 som ett filter för att definiera om

 • Aktien ligger i en tydlig trend upp eller ner (C > MA200 & MA200 upp eller C < MA200 & MA200 ned)
 • Aktien kan ha bottnat (C > MA200 & MA200 ned eller C < MA200 & MA200 upp)

Vill vi få ut mer info om trenden måste vi söka vidare.

I morgon trendpoints.