21/1 DAX Premarket

Premarket från igår och hur det gick. Text från igår i kursiv stil


  1. Break av ATH (13 596) på grund av triangelkontraktionen i 60-termin och full trend, dvs vi får en trenddag
  2. Break ur triangelkontraktionen och där vi bryter ATH med 10-20 punkter för att sedan trilla tillbaka igen
  3. En sidledsdag på grund av helgdagen i USA och att vi väntar på bränsle för att bryta ATH med besked
  4. Vi ska nedåt igen på grund av doji i ytterläge i daily. Vi har två gap på nedsidan som kan täppas

Huvudscenario för dagen

Det är mycket ovanligt att det finns fyra tänkbara scenario som alla har en stor potential att utvecklas. Måste jag plocka ett av dessa fyra som ett huvudscenario inför dagen är det nummer två, se bild ovan. Detta innebär att vi gör ett toppförsök på 13 600, bryter det lite och trillar tillbaka igen.

Att marknaden är svår att prognostisera just nu är verkligen ett understatement!

Hur gick det?

I bilden ovan ser vi hur gårdagen i den orange rektangeln utvecklade sig. Det blev en liten rangedag på 60 punkter. En bidragande orsak till detta var troligtvis att USA-börsen var stängd igår i kombination med ATH-spöket.

Det krävs bränsle för att bryta ATH och en dag utan större nyheter i kombo med en stängd USA-börs är naturligtvis inte de bästa förutsättningarna.

Ska man titta på det helt objektivs så föll inga av mina fyra scenarior inför dagen ut. Vi fick ett femte! Det säger en del om hur svårt det är att prognostisera marknaden just nu.

Men det är inte samma som att det inte går att tjäna pengar på den. Reversaltraders har haft en fantastisk vecka.

Allmänt

Jag fick en del frågor på twitter igår om att era gap inte var lika stora som mina i 60-grafen. När det gäller indexterminer så snurrar terminen nästan dygnet runt. DAX har öppet mellan kl 1.15 – 22.00. Men den officiella öppettiden för DAX och de övriga europaindexen är kl 9 – 17.30, detta kallar man cashindexet. Det är här man hittar gap och andra tunga nivåer.

Att det finns två olika tidsinställningar gör terminsindexen lite mer komplicerade än andra marknader. En aktie har bara en tidsinställning. Men jag ser detta positivt. Att det är svårt innebär att inte alla fixar och förstår hur det hänger ihop.

Jag skrev igår att jag skulle dra ner till tre dagar i veckan men fick så många positiva kommentarer om att ni tyckte det var synd så jag beslöt mig för att fortsätta ett tag till med alla fem dagarna. Jag tror ändå att jag kommer att dra ner till tre dagar framöver. Då kan man skriva om andra intressanta saker i trading. Det är ju som sagt ett outtömligt ämne.

Svårighetsgrad på tradingen

  • Svår
  • Medium
  • Lätt

Vi befinner oss nära All-Time-High och vägen dit och igenom kan vara krokig. Därför svårighetsgrad: Svår

Premarket inför dagen

Just nu kl 7.18 ser terminen ut så här, se bild nedan.

Som vi kan se i bilden ovan så peakade vi på 13 576, dvs 20 punkter ifrån ATH igår precis vid stängning kl 22. Att marknaden kryper runt kring ATH om katten kring het gröt står utom all tvivel. Det som är så svårt är att prognostisera hur dessa irrvarr ser ut. Det är mycket zickzag, dvs vi får ett stick upp och sedan dyker vi ner igen för att sedan knacka på ATH-dörren igen.

Just nu (kl 7.23) bottnade vi på 13 476.

I bilden nedan i cashen (9-17.30) ser vi detta tydligt.

Här ser vi hur många 60-mincandles som studsade mot 13 550.

Om vi nu ska vidare nedåt idag så har vi återigen två gap att täppa. Se bild nedan.

Nyheter inför dagen

Vi har German ZEW kl 11. Denna nyhet kan skapa om DAX:en i och med att det är en tysklandsnyhet. Men allt beror på utfall som vanligt.

Balans / Sidledsrörelse efter trend just nu

The big picture ser vi i bilden ovan på DAX i 60-mingraf. Efter en stark upptrend har vi nu haft en sidledsrörelse sedan den 9/1, dvs snart två veckor. Åter igen ATH-relaterat. Dessa stora sidledsrörelser är nästan alltid kopplade till jämna tal, ATH eller tidigare toppar i daily.

Huvudscenario inför dagen

Jag vill inte prata om ett huvudscenario inför dagen på detta har så lågt prognostiseringsvärde. Men marknaden brukar inte få lugn och kan fortsätta uppåt förrän den har täppt igen större gap. Vi har två just nu. Det finns möjligheter att vi täpper i alla fall ett idag. Se bild nedan.

Även om det är en svår marknad så är det en spännande marknad. Van Tharp sa att om något är för lätt så tröttnar vi snabbt och det ligger mycket i det.

Jag tror själv att just det här i kombination av att tjäna pengar gör att trading är så himla kul. Jag har själv hållit på med detta i 20 år och trodde att den dag skulle komma då jag kände mig otaggad inför dagen. Men den har inte kommit ännu och när jag hörde en intervju med Warren Buffet sa han samma sak och han är 94!