17/1 DAX Premarket

Allmänt

Vi har ett mycket svårt läge avseende att göra prognoser för hur dagen ska utvecklas. Jag satt och funderade igår på om man skulle kunna klassificera detta på något vis och kom fram till följande klassificering

 • Svår
 • Medium
 • Lätt

Svår innebär helt enkelt att det är svårt att förutspå hur rörelserna kommer att se ut under dagen. Lätt innebär att det är som att plocka godis från små barn att räkna ut hur marknaden kommer att röra sig under dagen.

Vad har vi idag?

Svår

Motiveringen är att har en sidledsrörelse och har haft hela veckan. Detta beror till stor del på All-Time-High-spöket. När vi bryter oss ur den är svårt att förutspå. Vi kan få falska breaks både på uppsidan och nedsidan. Vi kan få en trenddag.

Premarket från igår och hur det gick. Text i kursiv stil från igår


Huvudscenario inför dagen

Det är troligt att vi ska ner och till 13 300-området igen av flera skäl.

 1. Täppa gapet fullt ut
 2. Förra veckans starka rörelse rakt igenom rangen behöver korrigeras
 3. Vi behöver ta sats för att bryta ATH. I en stark marknad behöver inte satsen vara så stor dock

Hur gick det?

Som vi kan se i bilden ovan öppnade vi med ett gap upp och täppte det lika fort. Low blev 13 380, dvs 50 punkter ifrån en komplett gaptäppning på 13 330.

Premarket inför dagen

Nyheter

Vi har inga större nyheter idag. Men på måndag är det Martin Luther King day i USA vilket innebär långhelg för amerikanarna. Det gör att många troligtvis inte är så sugna på att positionera sig idag. Att handla på denna typ av information är svårt men man ska inte bli förvånad om det blir en dag som inte är så explosiv på USA-marknaden.

Även om det är svårt att just nu prognostisera hur DAX kommer att röra sig under dagen så är det bra att trilla tillbaka på fakta. I bilden ovan ser vi dagsgraf.

Just nu har vi

 1. Full trend uppåt, alla fyra MA i rätt ordning och alla pekar upp
 2. Trenden är inte överhettad, dvs priset har inte stuckit iväg och alla fyra MA är hyfsat parallella
 3. RSI2 = 30.83 vilket innebär att det är hyfsat billigt att köpa i en trend som denna på längre sikt

Vad talar för att vi ska ned?

Med tanke på den fulla trenden i daily är alla rörelser nedåt stick och sedan vänder vi upp igen. Det icke täppta gapet på 13 300 – 13 330 gäckar fortfarande.

Vad talar för att vi ska upp?

I bilden ovan ser vi DAX just nu (kl 7.37) i terminen. Vi har full trend i 5-min här och det är inte överhettat. Vi står och stampar på 13 500 vid denna tidpunkt.

I bilden ovan ser vi DAX i 60-min cash (9-17.30-graf). Här ser vi två toppar på 13 500 som kan ställa till bekymmer, i alla fall tillfälligt för en potentiell trend uppåt.

Bryter vi 13 500 så kan det finnas möjlighet för toppkänning.

 1. 13 550 från den 12/1
 2. 13 596 All-Time-High
 3. Break av ATH

Normalt sett behöver vi nyheter och en explosiv marknad för att bryta ATH men regeln tredje gången gillt gäller även på börsen. Ett vanligt scenario är följande, se bild nedan.

Huvudscenario inför dagen

13 500 är vägskälet för dagen och vi står just nu på 13 501 kl 7.49. Vi har full trend i daily och full trend i 5-min i terminen just nu. Det är med andra ord uppåt som gäller tills motsatsen bevisats. En bra approach är gamla hederliga rekyl i trend om vi behåller samma lutning som vi har just nu mellan de fyra MA och priset i 5-min, se bild nedan.

Om denna snygga trend håller i sig kommer troligtvis att avgöras direkt vid open. 13 500 måste knäckas först och främst.

Det är som sagt en svår marknad men så är det alltid när man konfronteras med All-Time-High. Vi får se om denna trend blir lätt idag 🙂