20/11 DAX Premarket

Premarketanalys i från igår och hur det gick. Kursiv text från i igår inom horisontella linjer


Vad talar för nedgång mot 13 000?

  • Detta är min tro att vi inte kan fortsätta uppåt förrän vi har täppt igen detta gap

Det finns med andra ord en konflikt mellan vad jag tror och vad som är det troligaste scenariot. Har man då exakta regler är det mycket lättare att agera än om man inte har det.

Vad krävs för att vi ska bryta oss ur denna range uppåt eller nedåt?

Det behövs normalt sett en kontraktion som skapar explosivitet. Kanske är det denna vi ser just nu för uppsida, se bild nedan.

Det är dock inte lika explosiva mitt i en range som vi har nu men detta är huvudscenariot för dagen.


Hur gick det?

Vi fick ett utbrott uppåt som sedan kollapsade totalt, se bild nedan.

Vad säger detta oss?

Marknaden har alltid rätt heter det ju och det är svårt att säga emot. Detta säger oss att det finns många som är skeptiska till en vidare uppgång, i alla fall för tillfället. Det är ju det kollektiva tänket som skapar de rörelser vi ser och ofta (men långt ifrån alltid!) så matchar dessa rörelser ens eget tänk om marknaden.

Mina tankar har hela tiden varit att vi kommer att se en stark börs både detta och nästa år. Det finns mycket som talar för det. Tittar vi på OMXS30 i ett månadsperspektiv så har vi gjort ett utbrott uppåt i tomt utrymme, se bild nedan.

Det finns som sagt ingen övre gräns för börsen däremot en undre. I bilden ovan ser vi att vi har en kilmässig kontraktion i efter en större kilmässig kontraktion. Trycket är helt enkelt uppåt och troligtvis har starten på detta utbrott precis startat.

Men just nu tror jag att termostaten talar, dvs uppgången har gått lite för snabbt, vi har helt enkelt kommit lite för lång ifrån vår comfort zone och behöver ta en paus, rekyl innan marknaden är redo för vidare uppgång.

Gap har en enorm power i marknaden och de flesta täpps förr eller senare. Vi kan bara titta på vad som hänt de senaste dagarna för att förstå impacten, se bild nedan.

Som vi kan se i bilden ovan så är gaptäppningskraften enorm. Det är precis som att marknaden inte får lugn i kroppen förrän de är täppta. Först då kan vi fortsätta uppåt eller nedåt. Det finns dock ett stort gap som fortfarande inte är täppt och det ligger runt 13 000. Kanske var svaghetstecknen igår något som talade för att vi måste ner dit innan vi kan fortsätta uppåt, se bild nedan.

Om vi ska ner och täppa detta eller ej kommer troligtvis att avgöras idag eller de närmaste dagarna.

Premarket inför dagen

Just nu (kl 7.19) ser marknaden ut som i bilden ovan. Vi befinner oss i en stor sidledsrörelse som vi igår gjorde ett false break ur på ovansidan.

Vi har en liten triangelkontraktion just nu precis i slutet, se bild nedan.

De här triangelformationerna är det jag har förlorat överlägset mest pengar på av allt jag tradat under min daytradingkarriär. Det finns många falska breaks på ett äkta.

Ska vi upp eller ner idag?

Vi kommer förr eller senare få ett break ur denna gigantiska sidledsrörelse som är äkta. Det som talar för att vi ska bryta nedåt och knäcka den här sidledsrangen är som sagt 13 000. Det som talar för att vi ska upp idag är att vi befinner oss nära botten på sidledsrangen.

Det är helt enkelt mycket ovisst idag om vi ska upp eller ner. Som tur är så är det inte så ofta det är så osäkert som idag. Med tanke på den tighta kontraktionen vi har just nu kommer det troligtvis att avgöras vid open idag om vi ska knäcka botten på sidledsrangen eller om vi studsar upp igen.

Bryter vi botten kan det bli en mycket exposiv nedgång.