Hur påverkar död ens trading?

Distress and suffering with a human eye crying a single tear drop with a screaming facial expression of anguish and pain due to grief or emotional loss or business burnout.

Igår gick min frus pappa bort och detta påverkar naturligtvis även mig. Trading bli för stunden ganska patetiskt och det går inte att fokusera. Det är bara att lägga ner daytradingen för dagen.

Trading är ett mentalt spel av stora mått och saker och ting påverkar oss olika mycket.

Hur jag mår i stort

Man pratar ju om big picture i marknaden och när man tittar på de mentala aspekterna så är måbraindexet något som speglar detta, se bild nedan.

Bilden ovan visar hur jag har mått de i september och oktober. Det är ganska stabilt men det finns variationer. Tittar man på den stora bilden så har jag mått bra men inte jättebra i stort. Det innebär att det finns förbättringspotential. Samtidigt vet jag att hösten är en period då jag historiskt drabbats av depression även om jag inte själv insett det. Bristen på ljus har satt sina spår.

Med detta i åtanke är jag nöjd med ”Bra” som siffar på hur jag mår under hösten och vintern. Men detta är inte något man bara behöver acceptera utan det går att påverka med mental träning och hur man tänker. Därmed inte sagt att det är lätt.

Som vi ser så har det funnits några dagar med toppar och några med dalar. När man mår dåligt så ska man göra något av följande:

  • Stå utanför marknaden
  • Vara mycket vaksam på vad man gör hela tiden och kontrollera mer noggrant om det man gör är rätt

Vilken typ av trading man utför har också en enorm betydelse. Ju kortsiktigare desto mer på sin vakt måste man vara. Känslor påverkar mer.

Död i ens närhet

En stor faktor i hur död påverkar en är hur nära det ligger. När mina föräldrar gick bort så fanns det inte på kartan att sitta med daytrading. Jag kom knappt till skrivbordet de första veckorna. Idag är spelreglerna lite annorlunda då man så lätt kan sitta och trada via mobilen och det gör att man ändå kan ”hålla på” trots att man inte är i ett mentalt tillstånd att utföra trading.

Brist på fokus

Jag tycker själv att bristen på fokus är den svåraste biten. Som idag så flaxar tankarna hela tiden tillbaka till det som hände igår även om det inte var någon av mina föräldrar som gick bort. Men det är ändå väldigt nära en.

Patetiskt

En annan sak som jag själv har upplevt är att det ställs på sin spets vad man håller på med.

Hur viktigt är det trading?

Den här tanken måste man göra upp med en gång för alla. Annars kommer den tillbaka till en om och om igen och den kan ligga i det undermedvetna och påverka vad man gör utan att man förstår det.

Trading är en mental dokusåpa

Jag älskar verkligen trading och framför allt daytrading. Men det är verkligen en mental cocktail av stora mått. Ju bättre man lär känna sig själv och hur man tänker och fungerar i olika situationer desto bättre kommer det att gå.

Livetradingdagen i Stockholm den 9 december

Det finns olika nivåer på de mentala utmaningarna i trading och det svåraste jag gjort är de 10 livetradingdagarna jag gjort tidigare. Nu blir det ju en den 9 december (info kommer ut snart).

Här ska jag försöka att kombinera min normala daytrading med att ha publik som samtidigt sitter och tittar på en och dessutom ska jag förklara vad jag gör. Fördelen med att köra livtradingdagar är att den vanliga daytradingen hemma på kammaren har känts väldigt enkelt ett par veckor efter sådana events.

Jag har helt enkelt stretchat min comfort zone.

Idag

Jag kommer att vara mer defensiv idag på grund av att fokus inte är på topp. Mår dock ändå bra. Premarketanalysen är inte gjord ännu vilket visar på just bristen på fokus och struktur.

Samtidigt är just de mentala aspekterna de mest spännande i daytrading. Tror att det är en av anledningarna till att jag tycker att det är så fantastiskt roligt.