100% säkra börsprognoser är de mest osäkra. Varför?

Man läser ofta på DI och andra ställen på nätet att något börsproffs säger något i stil med

  • Börsen ska upp 20%
  • 100% säkert att vi får en nedgång inom tre månader
  • Vi får en börskrasch under 2020

Dessa prognoser har visat sig ha mycket sämre utfall än mer osäkra prognoser och uttalanden. Detta har man också kunnat verifiera när det gäller vittnen som är 100% säkra. De har en sämre ”hitratio” än de som är mer osäkra i sina vittnesmål.

Varför är det så?

Om du är 100% säker på något så söker du bara information som bekräftar det du är så säker på och ignorerar eller helt enkelt struntar i alla annat. Genom historien har det om och om visat sig att traders har missat en stundande börskrasch på grund av att de helt enkelt inte har kunnat se mer än en sida på myntet.

De bästa prognosmakarna i världen

Det finns folk runt om i världen som visat sig vara otroligt träffsäkra i sina prognoser oavsett om det varit börsen eller andra typer av händelser de sak prognostisera om de kommer att ske eller ej.

Vad gör de som vi andra inte gör?

Det finns många anledningar men några är att de först listar upp vad som är fakta och vad som är tro och spekulation. Sedan är de duktiga på att bryta ner ett problem i mindre beståndsdelar för att det på så sätt ska bli lättare att hantera och lättare att sätta odds på varje mindre del.

Prognos om vad som ska ske inför dagen

Vad kan man själv göra för att för att göra bättre analyser av marknaden?

Det första är att ställa sig frågorna:

  • Vad talar för att marknaden ska upp?
  • Vad talar för att marknaden ska ned?

Med dessa två frågor kommer vi att få ett mer objektivt perspektiv på vad vi ser. Om det är en stark övervikt för den ena eller andra sidan har vi ett bra scenario. Om det finns lika mycket som talar för long som för kort så är detta också värdefull information.

En annan fråga man kan ställa sig är hur tänker olika typer av traders i det marknadsläge vi har just nu?

  • TA-analytikern
  • De som går efter drevet på sociala medier
  • De som inte någonsin har tittat på ett diagram
  • De som går på fundamental analys

Genom att ställa sig dessa frågor får man ytterligare perspektiv på marknaden. När jag själv ställde mig dessa frågor första gången insåg jag att i en bearmarknad så är TA-analytikern i stort underläge. Traders handlar inte på formationer när det brakar nedåt. De handlar på rädsla.

Att vara för säker på sin sak är paradoxalt nog inte något som gagnar oss i trading. Osäkerhet är en stor del av det här gamet och rätt utnyttjat kan man utveckla sin förmåga att göra bättre och bättre analyser. Men man måste ändå inse att man aldrig kommer nära 100%.