24/10 DAX Premarket

Prognos från igår och hur det blevText i kursiv stil från igår.


Lagen om alternering innebär att om vi t ex passerar en 00-nivå utan respekt så kommer nästa 00-nivå att få mycket större impact. Detta är logiskt då vi dessutom har rört oss en längre sträcka när vi kommer upp till nästa nolla.

Denna lag kan appliceras på gapclose just nu. Om vi inte får respekt på gapclose i terminen kommer troligtvis gapclose i cashen att få mycket större impact. Se bilderna nedan.


Hur blev det?

Vi fick ingen respekt alls på första gapclose i bilden med blå bakgrund ovan premarket. Den tunga gapclose i bilden med vit bakgrund respekterades inte heller men det gjorde däremot toppen på 12 800, se bild nedan.

Har gapclose slutat fungera?

Det är lätt att dra snabba slutsatser från ett par tillfällen i marknaden. Detta är en av de absolut största felkällorna man kan hitta och det gäller på båda håll.

  1. På grund av att ett beteende inte funkar två gånger i rad så drar vi slutsatsen att det har slutat fungera
  2. Vi ser ett visst beteende två gånger i rad som fungerar fantastiskt och drar slutsatsen att det här ska jag börja trada

Det statistiska i trading är definitivt en av våra största motståndare. Detta är den största orsaken till att det går dåligt för många traders. De hakar på strategier som har gått fantastiskt under en längre period och hamnar direkt i drawdown när de börjar. De slutar efter ett tag för att de tror att det har slutat fungera.

24 oktober – Börskraschernas dag

Idag är det 90 år sedan den största börskraschen i historien sedan tulpankraschen (som var mycket större än 1929) 1636-1637. Börsen droppade nästan 25 procent över natten men hade gått upp med 200% tidigare. Ett lysande exempel på ett eiffeltorn.

Jag glömmer själv inte 24 oktober 2008 när jag satt och tradade S&P 500. Vi fick ett dropp denna dag på 108 punkter och då låg vi på 700 inte de 3 000 som vi har idag.

Nyheter inför dagen

Det är en nyhetstung dag idag och den enda dagen denna vecka med några direkta nyheter, se bild nedan.

Vi har saker som kan påverka mer eller mindre hela dagen. Den tunga nyheten är dock räntebeskedet 13.45 samt presskonferensen 14.30. Då kan det vara läge att vara lite mer defensiv.

Premarket inför dagen

Trendmässigt ser det ut så här

  • Full trend i 5-min cash och termin
  • Full trend i 60-min cash och termin
  • Full trend i daily cash
  • Nästan full trend i daily termin (MA100 ligger precis under MA50)

Vad säger detta oss?

Det är företrädesvis long som gäller men det kan komma grus i maskineriet, se bild nedan.

Vi befinner oss just nu vid en tidigare topp. Om den får impact eller ej är svårt att säga. Vi har däremot två sammanfallande toppar ovanför som med största säkerhet får stor impact.

Generellt är det rekyler i trend som gäller helst mot en nivå typ nolla, topp eller ett MA.

En brasklapp är alla nyheter idag som kan stöka till trendscenariot och dailytoppen.