22/10 DAX Premarket

Prognos från igår och hur det blevText i kursiv stil från igår.

I bilden ovan ser vi att vi fick ytterligare en doji i fredags lite längre ner än i torsdags men små skillnader.

Doji i ytterläge är alltid potentiella reversalformationer. Två dojis i rad säger oss att det råder stor osäkerhet. Samtidigt så är det inte så konstigt att vi får dessa efter en lång och brant uppgång. Det tar tid att vända på skutan. Ungefär som när man kör bil i hög hastighet och ska vända. För att vi ska vända måste vi först få stopp på bilden och innan vi kan köra åt andra hållet.

Prognosen för idag är också att vi troligtvis har nedsida att vänta. Vi har fyra små dojis i 60 premarket som skulle kunna bli en explosiv start nedåt, se bild nedan.

Vi har dessutom fått HigherLow och LowerLow-par vilket förstärker scenariot.

Egna reflektioner

Jag är lite kluven till detta. Det jag ser är att vi har många tecken på nedsida inför dagen men samtidigt så finns där en tanke om att vi ändå ska vidare uppåt. Men jag har historiskt gjort misstaget att inte låta charten tala. Det har jag bara förlorat pengar på.

Men det är mycket lätt att göra om misstag. Stora misstag som svider rejält gör man aldrig om. Små misstag kan man göra om hur många gånger som helst.

Hur blev det?

Som vi ser i bilden ovan så fick vi ett false break på nedsidan (var även ett break-of-three i terminen innan racet upp startade. I det här fallet hade min magkänsla rätt och TA-analysen fel. Jag satt och funderade på detta igår. Som jag skrev så har magkänslan inte varit speciellt vinstgivande för mig genom åren. Var då detta ett undantag eller kan jag helt enkelt ha utvecklat en bättre magkänsla genom alla timmar i marknaden.

Det farligaste som finns är att bygga sanningar på en eller två case men det är väldigt lätt att göra. Har själv gjort detta misstag många gånger. Skulle man däremot få ihop 5-10 case kan man börja fundera på att ta något i beaktande framöver.

Väldigt många traders bygger nya sanningar ur bara två händelser som sker inom en kort tid och detta kan bli hur dyrt som helst.

Prognos inför dagen

Nyheter

Vi har i princip helt tomt på nyheter denna vecka förutom på torsdag. Då kommer allt. Räntebesked och presskonferens plus nyheter från USA och lite till.

Det innebär att nyhetsfaktorn är en ickefråga förutom på torsdag då väntan eller förväntan på räntebeskedet kan bli en faktor.

TA-analys

Vi börjar få mycket upptrend i alla timeframes nu. Så här ser det ut:

  • Daily termin: Alla MA pekar upp och ligger rätt förutom MA100
  • Daily cash: Alla MA pekar upp och ligger rätt förutom MA100
  • 60-min termin: Alla MA pekar upp och ligger rätt
  • 60-min cash: Alla MA pekar upp och ligger rätt

60-min kan ändra sig snabbt men nu har daily blivit en trendfaktor vilket den inte varit på länge och det är tungt. Generellt ska man ha mer på fötterna för att gå kort nu när även daily börjar visa på trend.

Självklart men ändå inte.

I bilden ovan ser vi DAX i en månadsgraf. Även här har vi full trend just nu, dvs alla fyra MA pekar upp och ligger rätt. För att vi ska fortsätta uppåt måste vi få rekyler och det har vi fått som vi ser i bilden. Den senaste rekylen var nere och vände strax över 10 000. Detta borgar för att vi kan se en rejäl uppsida framöver.

På ovansidan har vi både ATH och 14 000. Vi kan få ett mycket bra shortscenario på 14 000 på grund av att mycket kraft kommer att försvinna vid ATH.

I bilden ovan ser vi S&P 500. Här har vi ett break-of-three-scenario uppåt med bra symmetri mellan topparna.

I princip allt pekar uppåt just nu och det är framför allt rekyler i trend eller nivåstudsar som gäller.

Vad talar för nedsida?

Den här rörelsen uppåt i DAX är fortfarande brant men vi vet som sagt inte var den slutar. RSI2(daily) = 88 just nu vilket gör att vi kan få mer uppsida.

Generellt får vi stopp i rörelserna upp när vi har gått lite för långt på för kort tid. Då blir traders rädda och tar hem vinst före större nivåer. Det lär bli mycket av detta framöver.

Statistik och egna reflektioner

Kör man statistik på RSI2 = 88 i daily för short kontra RSI2 = 12 (100-88) för long med tidsexit fem dagar blir det en otrolig skillnad. Att shorta detta scenario blir förlorande så det stänker om det men att gå long på RSI2 = 12 blir jättebra.

Hur kan det vara så stor skillnad?

Driften på börsen är som sagt uppåt och det är en faktor även i daytrading.