18/10 DAX Premarket

Prognos från igår och hur det blevText i kursiv stil från igår

———————————————————————————————————

Vad kan vi förvänta oss inför dagen?

Resan upp till tidigare topp var för brant som jag skrev igår och jag tror att vi kan få ett bakslag idag, dvs att vi får en dag som går nedåt. Vi zoomar in på dagsgrafen igen, se bild nedan.

Vi analyserar charten steg för steg.

  1. Vi får en nivå (orange linje) som vi studsar på flera gånger. Detta säger oss att den är viktig
  2. Vad krävs för att vi ska bryta en sådan nivå?
  3. Vi måste ta sats? Hur gör vi det? Precis som en längdhoppare måste vi ta ett stort kliv bakåt. Detta gör vi med rekylen (röd linje i bilden)
  4. Nu har vi samlat kraft att kunna göra ett nytt toppförsök vilket vi gjorde i förrgår och igår
  5. Alla studsar på denna topp tar dock mycket kraft och risken för ett kortsiktigt bakslag blir stor
  6. Det är där vi står inför dagen. Risken för en dag som backar är stor. Men detta är kortsiktigt och nivån uppåt är försvagad och det är troligt att vi kommer att bryta igenom den här väggen som det har blivit stora hål i nu för att susa vidare uppåt mot nästa battle vid gapclose (se bild på daily en bit upp). Detta analyserar vi vidare i morgon. En dag i taget….

———————————————————————————————————

Hur gick det?

Som jag skrivit i charten ovan så fanns det mycket som talade för att vi skulle få en nedgångsdag igår. Just nu ser det ut som jag trodde det skulle bli igår men vi fick ett rejält rally (empire, inget eiffeltorn) uppåt innan vi trillade nedåt.

Vad orsakade denna peak. Det var nyheten om att brexitavtalet var klart. De svåraste nyheterna är de som går över hela dagen. Man vet aldrig när eller om det dyker upp något ur dessa, se bild nedan.

Igår var det dag 1 på EU Economic Summit och idag är det dag 2. Som ni ser är det heldagar. Dessa går inte att ta höjd för. Men det kan alltid komma överraskningar eller uttalanden som vänder upp och ner på allt.

Ett alternativ är naturligtvis att stå utanför marknaden dessa röda heldagar men jag har inte historiskt kunnat se att jag skulle vinna på detta.

Allt handlar om risk. Vill man minimera risk så är alternativen att:

  1. Stå utanför dessa dagar
  2. Minska risk för att minimera eventuella glidningar och dylikt

Premarket inför dagen

Inför dagen har vi en hammer i daily, dvs en lång candle som började och slutade i botten, se bild nedan.

Det finns många formationer som kan ha bildats på flera olika sätt under dagen. En hammer har nästan alltid samma väg om man går in och tittar i en 5-mingraf. Det stämmer även för den vi fick igår.

Den stack rakt upp och fortsatte att trilla under dagen.

Vad är det troligaste scenariot inför dagen?

Hur länge en uppgång kan vara beror framför allt på två faktorer:

  1. Lutningen på uppgången, ju brantare desto kortare varaktighet
  2. Innehåller uppgången rekyler eller ej

Tittar vi på bilden ovan ser vi fyra pilar. Den brantaste uppgången är den vi precis har fått, dessutom utan rekyler. Det gör att vi troligtvis får någon form av sättning, tillbakagång förr eller senare. Hammern igår kan ha visat oss toppen på den.

Det troligaste scenariot jag ser framöver är att vi kommer att få en nedgång, i alla fall kortsiktigt. Men det som väger tungt i andra vågskålen är att det är mycket som talar för att detta kan ha varit starten på en riktigt stor uppgång. De brukar definieras av att de startar från mitten på sidledsrörelsen vilket denna sista uppgångsstart matchar perfekt.

Summa sumarum: Det finns en del nedsida kortsiktigt men långsiktigt finns det mycket uppsida. Det här kan bli en otroligt spännande höst.

Sist men inte minst. Trading är ett statistiskt spel och man får aldrig sätta prestige i sina prognoser. Den som snabbast kan styra om kurs om det visar sig att man har fel i sina prognoser är den som lyckas bäst i det här gamet på lång sikt.