20/9 Volatilitet och S&P 500

Det är verkligen lågvolatilt just ny och igår hade vi en dagsrange på 120 punkter som inte är mycket men ändå över medel som ligger på 95 punkter just nu.

Vad säger låg volatilitet oss?

Att ”nästan” alla känner sig trygga i marknaden just nu och att vi troligtvis kommer att fortsätta uppåt.

Vad höjer volatiliteten och osäkerheten och gör att vi kan dyka nedåt?

Det finns flera faktorer

  1. Trump, potentiella krig och andra oroshärdar
  2. Tunga nivåer i marknaden

Den första punkten känns självklar men är faktiskt inte så självklar som den kan låta. Vi kan ha långa uppgångar trots en omgivning som känns allt annat än stabil. Börsen tuffar på uppåt ändå.

Den andra punkten rör framför allt nollor. Tittar vi på S&P 500 i bilden nedan när vi kom upp till 3 000 ser man vilken enorm volatilitetsökning och störtdyk vi fick.

När man tittar på bilden ovan kan man ju undra om 3 000 verkligen har haft impact men det har den. Man måste titta på orsak och verkan.

Vi har först en lång uppgång på grund av att det inte finns något som i marknaden som kan skapa osäkerhet. Sedan börjar vi närma oss 3 000 och direkt ökar volatiliteten och traders börjar sälja av för att vara säkra.

Detta resulterar i att vi vänder redan på 2 950. Hade vi inte haft en så lång uppgång i ryggen hade vi troligtvis kommit högre upp mot typ 2 980.

När vi sedan kommer tillbaka upp igen då är inte 3 000 lika stark länge och vi svänger över upp till 3 020 och nytt störtdyk.

Nu är vi tillbaka på ruta ett igen, dvs runt 3 000 och en lågvolatil marknad.

Vad säger detta oss?

Vi ska vidare uppåt tills motsatsen bevisats trots hot om oljekrig och liknande.