26 jan – De största fällorna i daytrading

I daytrading är det lätt att bli insugen i marknaden. Det blir som ett svart hål. Händer det inget på börsen så sugs man in för man vill ha action. Händer det massor på börsen sugs man in på grund av att man inte vill missa festen.

Vissa saker är viktigare att vara medveten om än andra och här följer min lista på det jag tycker är det absolut viktigaste att förstå och hantera.

Recency bias

Man ska leva i nuet heter det. Men när det gäller daytrading är det snarare tvärtom. Vi lägger mycket större vikt vid det som händer just nu, än på det som hände för en vecka sedan eller en månad sedan (vilket vi antagligen inte ens kommer ihåg). Men sett över ett helt år är alla händelser lika mycket värda.

Detta är självklart men det är det verkligen inte när vi sitter inne i en trade. Då lever vi med den, tick för tick, trots att just denna trade bara är en i en lång rad som kommer att tas under ett år. Problemet med recency bias är gigantiskt. Har vi gjort fyra raka förluster under en och samma dag är risken stor att vi inte vågar gå in i nästa trade eller att vi tvekar. Även om vi går in i den så är dett stor risk att vi börjar mixtra med stoplossen eller gör en exit som vi inte borde.

Att hela tiden ha ett big picture-perspektiv, även i det lilla och i varje enskild trade är inte enkelt och det får man träna mycket på. Men om en vecka kommer du antagligen inte ens ihåg denna trade som var så jobbig just nu.

Alla trades räknas lika mycket under ett år. Det är bara i vårt huvud som det som händer just nu har 100 gånger större betydelse än det som hände för en månad sedan.

Outcome bias

Outcome bias och recency bias är ihopflätade med varandra. Har vi sett ett visst mönster i marknaden på senare tid där utfallet är detsamma är det lätt att tro att vi har kommit på något fantastiskt. Men om man testar detta historiskt visar det sig kanske att det bara var slumpen som gjorde att vi fick detta utfall denna vecka.

En klassiker är att vi lätt överanalysera våra förluster på grund av att de blev förluster.

  • ”Fanns det något jag missade?”
  • ”Jag borde nog ha tagit mer hänsyn till denna botten”

Blir det däremot en vinst går vi glatt vidare utan att granska traden i sömmarna. Vinster kan vi till och med släppa även om de inte följde vårt regelverk

Vi ser inte på vinster och förluster på samma sätt. Men det borde vi göra.

  • En vinst behöver inte vara bra bara för att det blev en vinst.
  • En förlust kan vara bra trots att det blev en förlust

Processfokus

Fokusera på att göra rätt, inte att ha rätt. Vi kan ju inte förutspå vad marknaden ska göra.

Vi vill ju så gärna ha rätt i alla sammanhang. Men gör vi rätt, dvs följer vår plan, kommer slutresultatet troligtvis att bli bra förutsatt att det vi gör fungerar långsiktigt.

Alla idrottare vet vikten av att fokusera på att göra rätt. En tennisspelare kommer inte att vinna varje boll. Det viktigaste för honom är att fokusera på att göra rätt saker. Gör han det kommer också resultatet som ett brev på posten. Men börjar han tänka på vinster och hur mycket pengar kan kommer att vinna blir det nästan alltid precis tvärtom.

Det är detta som är paradoxen i trading. Det handlar bara om pengar och ju mer pengar vi tänker desto sämre kommer det troligtvis att gå.

Veta att det du gör är vinstgivande i det långa loppet

För att vi ska kunna trejda på ett bra sätt och fokusera på att följa vår plan måste vi veta att vår plan fungerar, dvs att vi tjänar pengar på den i det långa loppet. Vet vi inte detta kommer med stor sannolikhet allt annat att falla platt. Ju mer säkra vi är på att det vi gör fungerar, desto lättare har vi att följa vår plan även i sämre perioder.

Dålig självkänsla

Det är mer eller mindre omöjligt att bli framgångsrik i daytrading om man har en dålig självkänsla eller har större mentala problem. Detta är ett stort ämne och det blir ett eget blogginlägg framöver.