23 dec – Funkar det jag gör

2016-12-23_07-45-36

 

Jag kommer aldrig att glömma när jag och Stefan hade suttit och backtestat utbrott från triangelformationer manuellt. Vi hade lagt hundratals timmar på att gå igenom charts för att få ut statistik på vad vi kunde förvänta oss. Resultatet var helt fantastiskt och vi befann oss i ett euforistadie när testresultatet var klart.

Det här var utan tvekan det bästa testresultat vi hade sett!!!

Första dagen (och den enda!) vi trejdade detta började vi med 17 raka förluster. Det här var dessutom min födelsedag och det blev lite si och så med firandet på kvällen. Jag kommer så väl ihåg att vi stirrade rakt ut och undrade vad som hade hänt.

Hur kunde det gå så fel?

Hade vi råkat ut för en exceptionell dag eller var vår manuella backtesting felaktig?

2016-12-23_08-01-20

Det tog inte speciellt lång tid att inse att vår manuella backtesting var helt åt pipan. Vi såg de trianglar som fungerade och insåg inte att de gick att dra dessa linjer på tusen olika sätt. Allt vi hade gjort var en efterhandskonstruktion.

I skrivande stund tror jag att jag lagt minst 5000 timmar på backtesting och att göra det misstag vi gjorde är inte svårt att lyckas med. Backtesting är utan tvivel det svåraste området i trading. Andra och tredjeplatserna under backtesting är står tomma.

Volatiliteten vänder upp och ner på saker och ting

Jag håller just nu på att ta fram 12 automationsprogram som jag ska köra nästa år. Fallgroparna är många och den enskilda faktor som har störst påverkan är utan tvivel volatiliteten. En hög volatilitet gör att saker och ting som fungerade utmärkt  i en mer normal marknad slutar att fungera helt och hållet.

En klassiker är trading med glidande medelvärden. Jag tror att det är den vanligaste strategin man kan hitta i tradingböcker. Antingen går man long när ett kortare medelvärde bryter över ett längre eller så går vi lång när priset rekylerar ner mot ett medelvärde.

Funkar detta?

För 10 år sedan hade jag inte ifrågasatt det. Det är klart att det fungerar, det står i alla böcker och då måste det vara rätt.

För fem år sedan hade jag sagt nej, nej, nej.

Nu svarar jag, det beror på ett antal faktorer där volatiliteten är en av nycklarna. Det här fungerar utmärkt under rätt promisser men att köra det i alla lägen kommer att sluta i en katastrof.

Dubbeltoppar

Många traders säger säkert att dubbeltoppar inte fungerar. Lika många säger att det fungerar att trejda dessa. Sedan har vi en tredje grupp som är osäkra. Samma sak gäller här. Under rätt promisser fungerar det hur bra som helst men i andra lägen kan man bli sågad vid fotknölarna.

Faktorer som gör dem bra

  • Högre timeframe
  • Ett visst avstånd mellan dem
  • I ytterläge

Faktorer som gör dem mindre bra

  • Hög volatilitet
  • En euforisk marknad

Ingenting fungerar alltid

Det finns i princip ingenting som fungerar i alla lägen i trading. Det gäller att ta reda på när det fungerar bra och när det fungerar riktigt dåligt. Kan man undvika trading under dessa perioder har man vunnit mer än man vinner när det fungerar bra. Här kommer alla mentala fällor in i bilden.