22 dec – Tristess

Halloween concept, zombie hand coming out from the soil

Halloween concept, zombie hand coming out from the soil

Paradoxalt nog så kan man känna som mest tristess i tradingen (framför allt daytrading) när börsen är på väg upp. En lågvolatil upptrend kan vara hur sömnig som helst. Jag glömmer aldrig 2013 där vi hade en väldigt lång period då det i princip inte hände någonting.

Börsen gick upp saaaaaakta men säkert.

Som swingtrader är detta ett mindre problem. Man ser att det går på rätt håll även om det går långsamt. Men som daytrader är det verkligen en utmaning av stora mått. Det är så lätt att hoppa in i trades som inte har någonting med det man egentligen ska trejda.

Stefan och jag satt tillsammans och daytradade under 2013 och vi löste tristessen med youtube och Paradise hotell. Det känns tveksamt om man skulle berätta detta så här i efterhand. Men man måste hitta ett sätt att hantera tristessen på. Det enda som inte får ske är att man sugs in i marknaden på felaktiga grunder.

15 dec – 15 jan

Den period vi befinner oss i just nu är ofta en period där det i princip inte händer någonting på börsen. Då är det lätt att bli påhittig och det straffar sig för det mesta. Om det inte straffar sig så är det faktiskt ännu värre på grund av risken för att skapa ett felaktigt beteende. Mellan 2000 – 2007 varande denna dödperiod i två månader, dvs mellan 15 dec till 15 februari. Men det känns som att den krymper lite för varje år som går.

Om det är en trend eller bara en naturlig variation är svårare att säga. Jag tror att det är en trend och att anledningen är att det är mer aktivitet på börsen och fler aktiva traders nu än för 10 år sedan.

Logga i journalen

I tradingjournalen är det inte dumt att ha en kolumn som heter tristess/otålighet. Eller så skriver man det som en anmärkning i ett kommentarsfält. Risken med att bara ha ett kommentarsfält är att man inte förstår varför man tog en trade som man inte borde.

Jag har sett så många traders genom åren som förbannar sig själva för att de tog trades som de inte borde. Men de förstår inte vad huvudorsaken till problemet är. Att ställa sig frågan varför tog jag denna trade gör att man kan komma till botten med problemet.

 

st3.se

ST3 logo