20 dec – Volatilitetsspöket

3d stock exchange candlestick over white graph

3d stock exchange candlestick over white graph

Oavsett vilken typ av trading man utför så är det lätt att råka ut för volatilitetsspöket.

Vad innebär det?

Det som fungerar bra i en ”normal” marknad sätts helt ur spel när vi får en mycket hög volatilitet och risken är stor att man åker på en rejäl smäll dessa dagar. Men det kan också gälla längre perioder där volatiliteten sakta stiger utan att man ser vad som sker.

2016-12-20_08-33-28

Plötslig volatilitetsökning

I bilden ovan på OMXS30 ser vi Brexit som skedde på midsommarafton och vi fick smällen på måndagen efterm samt den 9 november då Trump hade vunnit valet. Tittar man i en 5-mingraf, se bild nedan kan det se jättelätt ut.

2016-12-20_08-44-19

Det är ju bara att köpa och hålla positionen hela dagen så hade man gjort sig en rejäl hacka (60 punkter).
Men all trading är lätt när vi har facit. När vi väl sitter i dessa dagar med mycket hög volatilitet är det lätt att bli sågad vid fotknölarna.

Några exempel:

  1. Vi tror att OMX ska fortsätta nedåt på grund av att det inte alls var positivt att Trump vann. Detta innebär att vi går kort om och om igen vilket i sin tur leder till att vi åker på förlust efter förlust
  2. Vi försöker haka på trenden uppåt men kommer in lite för sent (söker lite för mycket bekräftelse) och åker på förlust efter förlust

Om man ligger fel dessa dagar blir det lätt väldigt dyrt och att tappa 5-10% eller mer är inte svårt. Risken är att man blivit så bränd att man under en lång tid framöver inte vågar trejda på ett normalt sätt. Frustrationen blir ännu större när man ser att de trades man inte vågar ta hade blivit hur bra som helst.

Smygande volatilitetsökning

En smygande volatilitetsökning är lömsk just på grund av att man ofta inte inser vad som håller på att hända. Kör man med en stoploss i fasta punkter eller ticks är det stor risk att man blir utstoppad oftare. Detta leder till att kapitalkurvan börjar peka nedåt.

Får vi en ökad volatilitet måste vi anpassa oss till detta. Konkret innebär det att vi måste ha större stoppar och att vi inte kan vara så tuffa med våra mål. En högre volatilitet hänger för det mesta ihop med att vi är på väg nedåt men det finns naturligtvis undantag. Den senaste tiden är ett sådant när vi också har fått en ökad volatilitet men vi har mer av en euforistämning på börsen.

2016-12-20_08-54-51

I bilden ovan ser vi tyska DAX30 som onekligen har varit euformisk med en mycket högre volatilitet än vanligt.

Tjänar alla traders mycket mer pengar i denna marknad som bara går uppåt?

Paradoxalt är svaret nej. Anledningen är att många försöker att handla på stöd och motstånd vilka har mycket sämre respekt vid denna volatilitet. Det är helt enkelt andra krafter som styr. Traders vill inte missa tåget och då sätts det ”normala” ur spel.

Studera högvolatila dagar

Ett bra tips är att studera ett antal högvolatila dagar och perioder för att få en känsla för vad som gäller och hur de fungerar. Det kan spara mycket pengar eller rent av tjäna en massa pengar när det sker nästa gång.