18 dec – Tradingstart på euforibörs

bigstock-1

En av de absolut farligaste starterna man kan få på sin tradingkarriär är att lyckas träffa ett rejält rally uppåt som vi fick årsskiftet mellan 2014-2015, se bild nedan.

2016-12-19_09-42-20

Börjar man sin tradingkarriär i detta tror man att man är hur duktig som helst och förstår inte att det är en följd av en marknad som är väldigt gynnsam och det i princip kvittar hur vi går in. Det kommer ändå bara att gå upp, upp, upp.

Huvudproblemet är att man inte ser detta som nybörjare och med åren har jag insett att det är väldigt många som har hållit på med trading under en längre tid som ändå inte ser denna koppling.

I har exakt samma situation på S&P 500 just nu, se bild nedan2016-12-19_09-47-47

Här är det lätt att tycka att man äntligen kan det här med trading men allt handlar om att vi har en urstark börs där man kan köpa nästan var som helst och ändå blir det bra.

Faran med att göra i detta börsklimat är att man får en övertro till sig själv och sin förmåga som trader. Dessutom blir man inte straffad om man gör misstag eller utför dålig trading. Den smällen kommer när marknaden vänder nedåt igen eller börjar gå mer sidledes.

Då tappar man ofta mycket mer än man gick plus när det var eufori på börsen.

Börja med trading när det är tufft

Det finns definitivt en stor fördel i att börja med trading när inte allt spelar oss i händerna och orsaken är att vi då måste lära oss trading från grunden och dessutom vara mer noggranna med vad vi gör. Men det inser man inte förrän efter många år när man har upplevt alla olika typer av skepnader på börsen.

Varningsflagg

Ett varningens finger måste hållas för det vi ser just nu. Tittar man på DAX, se bild nedan, liknar det vänstersidan på Empire State Building. Detta är normalt sätt inte hållbart om inte USA fortsätter att driva på.

2016-12-19_09-55-12