17 dec – Hur har det gått idag?

Illustration of a graph where the figures suddenly fall through the floor

Alla som ska börja försörja sig på sin trading kommer dagligen att få frågan från sin respektive

”Hur gick det idag? Blev det någon vinst?”

Trading är onekligen speciellt på grund av att det är det enda jobb där man kan förlora pengar flera dagar i rad men ändå få ihop en bra månadslön. Men de som inte håller på med trading har svårt för att förstå detta.

När man ska ta steget att börja leva på sin trading så blir ökar den mentala pressen med flera tusen procent. Inte blir det mindre jobbigt när man får denna fråga varje dag och framför allt inte de dagar man har haft ett mindre lyckat resultat.

Tradingresultat måste ses över längre perioder och inte på enskilda dagar. Men det är inte så lätt att förstå för en utomstående som inte håller på med trading själv.

Hur hanterar man detta?

Mitt eget sätt att hantera denna fråga från min fru var att vi kom överens om att hon inte skulle fråga mer och att jag på månadsbasis berättade hur det hade gått. Det här gjorde att jag fick ett annat lugn i min trading. Att rapportera en gång i månaden kändes inte så farligt.

Men det dyker ändå upp intressanta mentala aspekter i slutet av månaden om man bara rapporterar månadsvis.

Om man ligger på plus och det är 3-4 dagar kvar till månadsskiftet är det lätt att man inte vågar ta nya trades på grund av rädslan för att en vinstgivande månad ska vändas till en förlustmånad. Ligger man back och det är 3-4 dagar kvar kan man också bli rädd för att ta nya trades eller så tänker man tvärtom och ska göra allt för att man ska hamna på vinst igen.

Risken är att man utför trading som inte är bra. Jag ser själv detta som en månadsskiftesbias. Jag har aldrig läst om det på nätet men det måste finnas många som har råkat ut för detta. De  som driver fonder blir ofta mer försiktiga eller agerar annorlunda när det närmar sig rapportering.

Man kommer hela tiden tillbaka till att följa sin plan men det är ett minfält man går igenom med massor med min-biasar som vill brisera överallt.