15 dec – Girigbuken

Arnhem, The Netherlands - May 17, 2015: : Black Electric Tesla Motors Model S parked on a parking lot. Tesla Motors is an American automotive and energy storage company that designs, manufactures, and sells electric cars, electric vehicle powertrain compo
Arnhem, The Netherlands - May 17, 2015: : Black Electric Tesla Motors Model S parked on a parking lot. Tesla Motors is an American automotive and energy storage company that designs, manufactures, and sells electric cars, electric vehicle powertrain compo
Arnhem, The Netherlands – May 17, 2015: : Black Electric Tesla Motors Model S parked on a parking lot. Tesla Motors is an American automotive and energy storage company that designs, manufactures, and sells electric cars, electric vehicle powertrain compo

Börsen drivs av rädsla och girighet sägs det.

På vilket sätt blir vi giriga och hur uppträder det?

 • Vi vill hela tiden ha mer och blir aldrig nöjda
 • Vi försöker oss på mål i en trade som är helt orealistiska
 • Vi tar för stora risker på grund av att vi vill tjäna massor med pengar

2016-12-15_06-47-36

Eufori skapas av girighet

Eufori på börsen uppstår ur ett girigt beteende och euforin på börsen 1999-2000 lär man sent glömma om man höll på med trading under dessa år. Faktum är att om man känner sig euforisk så är det större risk att förlora stora pengar på börsen än om man känner sig nedstämd. För 10 år sedan skapade jag ett måbraindex som ser ut så här:

 1. Jag vill dö
 2. Jag mår dåligt
 3. Jag mår ok
 4. Jag mår bra
 5. Jag mår fantastiskt
 6. Jag känner mig euforisk

Om man bara känner för att dö är det inte troligt att man ens hittar till börsen. Mår man dåligt kommer man att göra dålig trading och det kommer att bli dyrt. Men om man känner sig euforisk tror man att man är odödlig och då tar man ofta risker som är helt utom kontroll.

Jag har själv tung erfarenhet av hur det kan sluta om man känner sig euforisk men som tur är (tradingmässigt!) så händer det väldigt sällan att man befinner sig i euforistadiet.

Girighet gör att börsen överreagerar

Girighet gör att börsen överreagerar i uppgångsfaser. Rädsla att börsen överreagerar i nedgångar. Girighet föder girighet och ju mer vi tjänar desto mer vill vi tjäna. Ju mer en aktie går upp desto mer intresserade blir vi av att ta större risker och satsa ännu mer.

Kort och gott så tänker vi inte klart!

Men första steget till bot och bättring är att

 1. Lära sig känna igen hur girighet ser ut i en chart, dvs en Eiffeltornsliknande uppgång
 2. Inse att det förr eller senare tar slut och att man ser till att minskar risken eller går ur helt innan det brakar rakt ner i underjorden

Ett euforiskt beteende tar för eller senare slut. Självklart men ändå inte.

Det jag själv tycker är mest fascinerande är att de flesta aldrig tror att festen ska ta slut. Ännu färre inser att det kommer att bli samma resa nedåt för aktien.

Vinna tillbaka

Har man ett antal förluster i bagaget är det lätt att tänka tanken att man ska vinna tillbaka allt på en enda trade. Man tar helt enkelt mål som är orealistiska. Det här är också en form av girighet.

Plan to trade, trade your plan

Vad är lösningen på allt detta?

Det är att ha en nedskriven plan som i detalj beskriver hur man ska trejda. Men det är den enkla delen. Den stora utmaningen är att följa den och här krävs mental träning.