14 dec – Rädslan att förlora pengar

 

FEAR acronym concept of bravery choice in life

Det finns ett tradingordspråk som heter: Cut your losses short and let your winners run

Det är inte så svårt att förstå vad det innebär. Låt inte dina förluster skena iväg och klipp inte vinsterna. Men det är precis detta som de flesta traders gör.

De hoppas på att en orealiserad förlust ska vända till en vinst och ser när den fortsätter ner i djupet. En liten öppen vinst som ser ut att vända och bli en potentiell förlust klipps så att det i princip blir plus minus noll.

Varför gör vi så här?

Vår rädsla för förluster är en mycket större faktor än vår känsla för att få en vinst. Det finns en mycket bra film på youtube som visar detta fenomen: ”Would you take this bet”

Ord har en mycket större betydelse för oss än vi kan föreställa oss

Jag tycker fortfarande det är fascinerande hur stor betydelse ord vi säger eller bara tänker har på kroppen och vårt agerande. Ordet förlust är väldigt laddat och associationen går direkt till att förlora och det är något av det värsta vi vet. Man kan testa hur stor betydelse olika ord har för kroppen på ett enkelt sätt.

  1. Låt personen som ska testas blunda och tänka på ordet förlust, dvs säga det för sig själv eller uttala det högt. Samtidigt sträcker personen armen rakt ut.
  2. Den andra personen ska nu försöka att trycka ner armen samtidigt som personen som har armen utsträckt ska kämpa emot och hålla den rak så rak som möjligt

Resultatet blir alltid att det är väldigt enkelt att trycka ner armen på personen som tänker på ordet förlust eller förlora. Det här ordet tar bort alla kraft ut kroppen. Om man istället tänker på vinst eller vinna blir personen mycket starkare.

Det här experimentet kan man göra på alla ord, men även se skillnaderna på olika saker man visualiserar. Häftigt men också skrämmande.

Vi hatar förluster mycket mer än vi gillar vinster

Vi har inget ett-till-ett-förhållande mellan hur mycket vi ogillar förluster kontra gillar vinster. De flesta människor har ett 2/1-förhållande eller ännu större. Detta innebär att de ogillar förluster mer än dubbelt så mycket som de gillar en vinst.

Det här kommer naturligtvis att påverka vårt beteende i marknaden och hur vi trejdar. Vi kommer att göra allt vi kan för att undvika förluster.

Lagen om attraktion

Lagen om attraktion säger att det vi gör som mest för att undvika, kommer vi per automatik att fokusera på. Det vi fokuserar på kommer vi att dras emot. Resultatet blir att vi skapar det vi helst av allt vill undvika – förluster

Ju mer förluster vi gör desto större fokus får vi på att undvika dem och nu är vi inne i en ond spiral.

Bränt barn skyr elden

Har man råkat ut för en rejäl krasch i sitt tradingkonto finns dessa tankar i bakhuvudet och det är lätt att det poppar upp utan att vi inser det. Har man blivit rejält bränd någon gång måste man aktivt jobba på att göra rätt saker i tradingen. Det här är inget som är specifikt för trading. En person som blivit biten av en hund kommer att vara rädd för hundar i framtiden. Har vi haft inbrottstjuvar i huset kommer vi för resten av våra liv att ha andra tankar om vårt hus. Har vi blivit lämnade av vår partner kommer vi att vara rädda för att bli lämnade av nästa partner…

Aktivt jobba på rätt beteenden i tradingen

Vi måste hela tiden aktivt jobba på att ha rätt beteenden i tradingen. Tyvärr är det färskvara precis som med motion. Bara för att vi har haft rätt beteenden under en tid är det inte något som varar för alltid. Vi måste träna.

Men den allra första insikten man måste ha om trading är att det är på det mentala planet 90% av kampen avgörs. Men man måste naturligtvis ha en edge i det man gör i sin trading. Har man inte det så kvittar det hur mentalt stark man är. Det kommer ändå inte att hjälpa.