9 dec – Aktiehandel på sociala medier

2016-12-09_12-45-09

Trading och sociala medier har blivit ett stort fenomen. Det finns många olika nivåer på detta.

Några varianter

  1. Att följa nyhetsbyråer och tidningars rekommendationer på facebook
  2. Att följa enskilda traders på twitter
  3. Automatiserat trejda exakt samma sak som andra

Facebook

Här hittar vi idag massor med dagliga rekommendationer om olika typer av aktier man ska köpa. Det är inget speciellt med detta. Det kan vi hitta på alla möjliga websiter också.

Twitter

Twitter anser jag vara ett mer lömskt media på grund av att det som läggs ut sker så instant i tiden. Det är lätt att sugas in i att man ska köpa för att någon annan stor profil har gjort det. Gör man det inte på sekunden så är det förs sent på grund av att alla andra har gjort det. Du köper sist helt enkelt.

Om det dessutom är flera som hakar på och berättar att de också har köpt blir det ännu mer stress att man inte får missa racet. Ett sätt att lösa detta på är att bara kolla twitterflödet några gånger per dag.

Etoro

Nu finns det många plattformar där du förutom att följa andra dessutom kan automatisera detta, dvs om han/hon du följer handlar så kommer du per automatik också att köpa samma sak. Problemet med detta är naturligtvis att du kommer att köpa det till ett sämre pris och ibland mycket sämre pris än den person du följer köpte för.

Huvudproblemet är att man inte tänker själv och att man framför allt inte vågar agera själv om man hamnar för mycket i följarfällan. Men det kan vara bra som ett komplement. Man tittar på deras köp och gör en egen analys av om man tycker det var vettigt eller ej. Att sedan följa upp hur det gick ger ännu mer värde.