8 dec – Följa John-effekten

2016-12-08_07-01-44

En trader jag pratade med i veckan har varit med i ett amerikanskt livetradingrum i tre år nu och inte vågat lämna det. Jag frågade varför och han svarar att det kändes tryggt och att han inte var redo att stå på egna ben.

Går du med vinst, frågade jag honom?

Nej, jag kommer ofta in lite för sent och blir utstoppad.

Följa John lite för sent

Detta är en av problemen med att följa John, dvs ta rygg på andra traders. Men det finns för- och nackdelar med allt. Låt oss bena ut det.

Nybörjaren

Någon gång är vi alla nybörjare och vi måste lära oss av de som kan.

Men vem kan?

Idag är svaret på den frågan inte enkel. Det finns massor med personer ute på nätet som påstår sig kunna hur mycket som helst men som är en stor bluff. Som nybörjare har du inte kompetensen att se igenom detta. När man börjar med trading är det inte dumt att följa kända profiler och lära sig hur de tänker.

Oavsett vad man ska lära sig är det bra att efterapa de som bevisligen vet vad de pratar om. Är man det minsta osäker på om en person verkligen vet vad han pratar om är det bättre att fria än fälla, dvs inte följa.

Tänk även själv

Förr eller senare måste man börja ta egna beslut och tänka själv. Det här är ett jobbigt steg, det kommer jag själv ihåg. Det är som att flytta hemifrån. Helt plötsligt finns inte mamma sidan om. Det är en frigörelseprocess.

Men när ska man börja tänka själv?

Jag tycker att man ska göra detta så tidigt som möjligt i ens tradingkarriär. Ibland blir det fel och i bland blir det rätt. Man måste våga göra misstag och lära sig av dessa.

Ett kritiskt tänk är aldrig fel. Både mot sig själv och vad andra gör och säger. Det är viktigt att logga

Fördelen med att följa John

Fördelen med att följa andra är naturligtvis att man lär sig hur de tänker och agerar. Det bästa är om man efter ett tag försöker göra egna analyser som man sedan kan jämföra med de man följer och på så sätt utveckla sin egen förmåga. Att göra egna analyser är dessutom mycket roligare än att bara blint titta på det andra har gjort.

Ingen kristallkula

Man får aldrig glömma att det inte finns någon som sitter på en kristallkula. Alla traders har rätt ibland och fel ibland. Men självklart är det mycket skicklighet i trading. De som är duktiga tjänar mer pengar över tid.

Varför följer du John?

Man måste ställa sig frågan varför man följer John. Svaret på den frågan kan ge värdefulla insikter om en själv.

Är det på grund av

  • Jag är nybörjare
  • Jag vill lära mig mer
  • Jag är inte vinstgivande
  • Det känns tryggt
  • Jag litar inte på mig själv
  • Jag vågar inte ta egna beslut
  • Något annat

Om svaret är att man inte vågar ta egna beslut har man ett problem kopplad till sin självkänsla och sin tro om sig själv och sin förmåga. Det här löser man normalt sätt inte på en kvart. Men insikten är första steget till förändring.

Jag vill vara helt säker på att vi har en stabil trend

2016-12-08_08-07-08

I bilden ovan ser vi tre olika ställen att hoppa in i en trend. Ju mer säker man vill vara på att vi har en trend desto högre siffra går man in vid. Det här är en klassiker.

Ju mer bekräftelse du söker (pga att du är osäker) desto närmre slutet kommer du in och inte sällan lyckas du med konststycket att träffa den exakta vändpunkten.

Att följa John skapar siffra 3 scenarion väldigt ofta. Om man loggar sin trading är det lätt att se detta när man har fått ett antal trades i bagaget.

Jag misstänker att vi kommer att få se ett lysande exempel på en följa-John-effekt i Fingerprint idag. Den kommer troligtvis att bli sågad vid fotknölarna vid öppningen idag. Sedan hakar traders på och den som vill vara riktigt säker träffar vändpunkten med en kirurgisk precision.

 

ST3 logo

Nu är det sista chansen att söka till ST3 2017, Läs mer på st3.se