7 dec – Daytrading kontra holedaytrading

2016-12-07_06-27-12

Dagens ämne är daytrading kontra trading på dagsgraf och det finns onekligen många skillnader på dessa tradingformer. Jag delar för enkelhetens skull in det i tre olika områden:

  1. Strategi
  2. Utförande och psykologi
  3. Money Management och risk

Strategi

Generellt sett är det bara en bråkdel av de strategier som fungerar i dagsperspektivet som fungerar intradag. Vi har mer brus intradag och dessutom fungerar det inte på samma sätt. Men det finns många strategier som bara går att applicera i intradagperspektivet och inte i dagsperspektivet. Ett sådant exempel är olika typer av nivåer som vi bara ser intradag. Ett annat är begreppet lunchtrading där vi har mycket sidledsrörelser.

Intradag har vi en rytm som återkommer varje dag om och om igen. Den första timmen av dagen mellan 9-10 är det stora rörelser och vid lunch är det mycket lugnare och det går ofta sidledes. Sedan börjar det om igen när USA öppnar 15.30.

De flesta daytradar antingen aktier eller aktieindex. Aktieindex är vanligast på grund av att de rör sig mer och vi får fler möjligheter till trades.

Det står utom all tvivel att det är enklare att trejda i dagsperspektivet än intradag men potentialen är större intradag. Men det kräver mer jobb att bli duktig intradag.

Utbudet av strategier är mycket större intradag än i swing men det är ofta svårare att testa intradagstrategier än swingstrategier på grund av att det dyker upp mjuka parametrar. När det gäller daytrading har vi faktiskt många olika tidsperspektiv att trejda i, men på dagsbasis har vi bara ett. En strategi intradag ger kanske ingen setup i 5-minperspektivet men den ger det i 15-minperspektivet. Börjar man kombinera olika tidsperspektiv intradag blir möjligheterna nästan oändliga.

Utförande och psykologi

När det gäller daytrading är det lätt att hamna i motfastrading (se inlägg 2 dec). Man får 3-4 förluster emot sig och det gör att man tvekar inför nästkommande affärer som naturligtvis blir vinster. Sedan har man tagit mod till sig igen och är med på de efterföljande förlusterna. Allting går snabbare intradag och här lever man i traden på ett annat sätt än vad man gör om man trejdar i dagsperspektivet.

Men det är samtidigt detta moment som jag själv tycker är det roligaste med daytrading. Att det händer här och nu. Den mentala utmaningen är att våga hålla i trades som ser ut att gå emot en samt att våga exekvera utan att tänka för mycket på vad som hänt vid tidigare trades.

Detta är definitivt lättare sagt än gjort och kräver övning, övning, övning

När det gäller trading på dagsgraf har de flesta inga problem med att gå in i en affär. Problemet är snarare exitrelaterat. Antingen avslutar man traden för tidigt vid en liten vinst eller för sent för att man vill undvika en förlust.

Kort och gott

  • I daytrading är det svåraste momentet entrén
  • I swingtrading är det svåraste momentet avslut

I daytrading lever man i traden från början till slut men i swing sitter man ju inte och tänker på hur det går i ens affär hela tiden under dagen. Så var det i alla fall förr. Idag är det faktiskt en hel del som swingtradar, men de gör det mer som daytrading på grund av att de sitter och följer sina positioner minut för minut via mobilen eller via en extraskärm på kontoret.

Money Management och risk

I swingperspektivet har vi den största risken vid vinstvarningar som vi inte kan påverka. Ericsson är ett lysande exempel när de vinstvarnade nu i höst och aktien dök med 20%. Intradag är den största risken övertrading, dvs att man tar för många trades och en konto rasar ihop.

En annan stor bov till att många traders konton faller ihop är den gigantiska hävstång man kan använda i sina trades idag. Det här använder mäklare som ett argument för att man ska använda dem istället för en konkurrent. Istället borde det vara ett motargument.

Men en stor hävstång är för det mesta en förutsättning för att kunna daytrada på aktieindex idag. Det absolut viktigaste i daytrading är att man använder stoploss. Detta är ett absolut måste men är inte alls lika självklart i swingperspektivet, snarare tvärtom.

Persolig reflektion

För egen del så älskar jag daytrading och dess utmaningar. Det är nog komplexiteten i kombination med den mentala utmaningen och att potentialen i princip är obegränsad som skapar denna fascination hos mig. Men när man startar sin tradingkarriär är det definitivt inte daytrading man ska börja med utan trading på dagsgraf.

Man måste lära sig krypa innan man kan gå.

Detta inlägg om skillnaderna mellan daytrading och trading i dagsgraf är allt annat än objektivt på grund av min egen fascination till daytrading. Men jag har ändå försökt att ta upp de skillnader som finns.

Objektivitet är lätt när man står utanför och tittar, men är mycket svårare när man befinner sig mitt i något!

 

Daytradingkurs den 6-8 februari 2017