6 dec – Leva på tradingpengar

2016-12-06_06-08-31

Att kunna leva på sin trading är en dröm många har. Men det är inte lika lätt att förstå vad som väntar och vad det innebär att försöka leva på sin trading. Det finns framför allt tre nyckelkomponenter i hur realistiskt det är att det kommer att fungera:

  1. Din tradingerfarenhet, är du stabilt vinstgivande innan du försöker dig på att leva på tradingen fullt ut
  2. Din mentala styrka
  3. Ditt kapital

Din tradingerfarenhet

I trading befinner man sig under många år i stadiet: Du vet inte att du inte vet

När  vi flyttade till det hus vi bor i just nu vid millenieskiftet träffade vi en kille som ville sälja på oss någon form av kapitalförsäkring som hade stigit cirka 15% varje år de senaste 20 åren. Hans förslag var att vi skulle belåna huset till tänderna för att få maximal effekt av denna avkastning. Vi tar en titt på hur börsen utvecklats mellan 1980 – 2000, se bild nedan.

2016-12-06_07-00-51

I bilden ovan ser vi Dow Jones Index sedan år 1900 men det speglar bra hur börsen utvecklats i Sverige också under 1900-talet.

Här ser vi  att mellan år 1980 – 2000 gick börsen som ett streck rakt upp i himlen.

Om man började sin tradingkarriär på 90-talet. Var det enkelt eller svårt att tjäna pengar på trading?

Det självklara svaret är att det naturligtvis måste ha varit enklare att tjäna pengar på trading mellan 1980 – 2000 på grund av att vi hade en så stark underliggande drift uppåt. Kulmen på hela denna uppgång fick vi vid millenieskiftet 2000 där vi hade en euforisk uppgång.

De som började med trading 1995 visste inte vad som väntade. De hade aldrig sett något annat än uppgång, uppgång, uppgång. När börsen störtdök 2001 satt de som levande frågetecken och hade ingen aning om vad de skulle göra. De hade ju aldrig upplevt detta tidigare.

Började du din tradingkarriär 2002 när nästa uppgång startade fram till och med 2008 hade du säkerligen några underbara år där allt var enkelt. Eller i alla fall hyfsat enkelt (trading är inte enkelt ens i börsuppgångar!!!).

Beroende på i vilken fas börsen i stort befinner sig när du startar din tradingkarriär så har du olika: ”Jag vet inte att jag inte vet”-börscykler framför dig.

Som vi ser i bilden ovan så befinner sig börsen i antingen i en uppgångsfas eller en konsolideringsfas historiskt (behöver inte bli så framöver). För att ha en rimlig chans att kunna leva på sin trading måste du ha upplevt minst en större börsnedgång, typ 2008 eller 2001. Har du aldrig sett när börsen kastar upp och ned och volatiliteten är extremt hög kommer du troligtvis att bli sågad vid fotknölarna när detta inträffar nästa gång.

Varje större nedgång skördar massor med tradingoffer. Första gången man är med i en större nedgång förstår man inte vad som händer. Det krävs en eller kanske till och med två nedgångar till för att man ska veta hur man ska agera i dessa perioder. Nedgångarna behöver inte vara så långa som 2001 och 2008. Augusti 2011 räcker gott som ett lite kortare exempel på vad en kraftig nedgång innebär.

Har du inte kontroll på din risk i dessa perioder så är du ute ur tradinggamet innan du hinner blinka.

Din mentala styrka

Om man tycker att trading är svårt trots att man får sin inkomst från ett ”vanligt” jobb så är det ingenting mot komplexiteten i att försöka att leva på sin trading. Helt plötsligt blir varje trade viktig och varje enskild förlust får mycket större betydelse.

Varför?

En förlust innebär att det inte blev mat på bordet i den affären. Då får nästa affär helt plötsligt mycket större betydelse för matfrågan.

Rädda pengar är förlorade pengar och risken är stor att man hamnar i denna fälla. För att säkra vinster tar man små vinster men låter förlusterna löpa på grund av att man hoppas på att de ska omvändas till vinster.

Men det går naturligtvis att leva på trading men man måste jobba mycket med de mentala aspekterna och det krävs minst lika mycket jobb och timmar för att få rätt på huvudet och agera rätt i marknaden som det krävs för att hitta bra trades.

Ditt kapital

Storleken har betydelse heter det ju och det är verkligen ett understatement om man ska leva på sin trading. Har du 100 000kr som tradingkapital och tror att du ska kunna leva på avkastningen är du naiv. Du behöver då avkasta 200-300% varje år för att få ihop det och detta är naturligtvis inte realistiskt.

Har du däremot 10 miljoner och uppåt i tradingkapital har du förutsättningar som gör det mycket enklare. Då kan du till och med avsätta en miljon för mat på bordet under flera år och ändå ha nio miljoner kvar att trejda för.

Du behöver bara avkasta tre procent varje år för att få ihop en anständig lön på din trading. Pressen på dig själv vid varje trade blir mycket mindre och du kan ha ett helt annat lugn i det du gör.

Naturligtvis behöver man inte 10 miljoner i startkapital för att börja sin heltidskarriär som trader. Men ju större kapital du har desto lättare blir det.

Att leva på sin trading är inte enkelt men det går. Den avgörande faktorn är att få rätt på hjärnkontoret, dvs jobba mycket med sitt tänk och agerande. Men det är ett minfält man ska igenom.

Du bör ha omgivningens support (framför allt din fru/man) för att du inte ska ha ytterligare en börda på dina axlar.