5 dec – Ensam är svag

ns404

I mitten på 90-talet då internet precis var uppfunnit och mest bestod av porrsidor hade ännu ingen kommit på fenomenet sociala medier. I detta tidevarv beslutade jag mig för att ta steget från en blomstrande karriär som IT-konsult på frilansbasis till heltidstrader. Jag ingick i ett löst nätverk av sex IT-konsulter som hjälpte varandra att hitta uppdrag. Min profession var programmering men framför allt databaser. Microsofts databashanterare SQL Server var min huvudnisch.

Jag bestämde mig redan vid 13 års ålder att jag skulle jobba med elektronik och det bästa jag visste var att bygga ihop elektronikbyggsatser från ett företag som hette Josty Kit i Malmö. Men ingenting är roligt hur länge som helst (förutom trading som jag aldrig lär tröttna på!) och när jag hade jobbat med IT på heltid i 10 år kände jag att jag var färdig med detta kapitel i mitt liv.

 

altavista_nostalgia

Men det tog fem år till innan jag vågade ta steget fullt ut att lämna den trygga tillvaron och ge mig in i trading på heltid. Jag ville först se att jag tjänade pengar på trading och därför handlade jag S&P 500-terminen på USA-börsen på kvällarna efter IT-jobbet.

Det tog sin tid att få det att gå med vinst, men efter 5-6 år kände jag att jag hade järnkoll och då var det dags att börja med detta på heltid.

Med facit i hand befann jag mig i stadiet: Jag vet inte att jag inte vet

Men det är nog tur att man inte vet alltid för då skulle man antagligen inte våga göra någonting som är mer omvälvande.

Under min karriär som IT-konsult ringde telefonen hela tiden och jag var spindeln i nätet kändes det som. Den dagen jag svängde över till att hålla på med trading på heltid så slutade telefonen att ringa och jag kommer ihåg att jag satt och tittade på den och hoppades på att den skulle ringa trots att jag visste att det inte skulle ske.

Vem skulle ringa? Jag kände ju ingen annan som höll på med trading

Ensamheten påverkade min trading direkt. För att kompensera för ensamhet och tristess sökte jag istället dessa komponenter i marknaden. Efter en längre tid gick det upp för mig hur detta hängde ihop och jag skaffade ett kontor på ett kontorshotell för att lösa problemet.

Till viss del blev det bättre men jag hade ju ingen att diskutera trading med och det kändes som att jag befann mig i en bubbla. Telefonen ringde inte mer för att jag satt på ett kontorshotell men det blev lite mindre ensamt. Men skillnaden var inte jättestor.

Här dök nästa stora insikt upp som jag inte hade kunnat förställa mig innan jag tog steget till att bli en heltidstrader.

Ingen behövde mig längre och detta påverkade mitt egenvärde. Förutom att jag kände mig ensam så kände jag mig dessutom inte behövd längre.

Ensam är svag

Det var då jag började söka efter likasinnade, dvs andra traders. Jag gick på kurser och träffade folk i samma situation som mig själv. Idag är det mycket lättare att skapa en social tillvaro som heltidstrader. Sociala medier har gjort det otroligt enkelt att interagera med andra traders under dagen. Idag känns det som att nästan alla håller på med det och de som ännu inte gör det vill göra det.

Men jag tror fortfarande att många traders kan känna sig ensamma i sin trading. Risken är mycket stor att de tar ut denna ensamhet i marknaden precis som jag gjorde. För att livet ska bli lite roligare söker man spänning i marknaden och det här brukar inte gå bra. Risken är överhängande att man tar på tok för stora risker och åker på jättesmällar. Det här blir en ond spiral som bara går nedåt.

Jag vill inte röja mina tradingknep

Många traders är så rädda för att avslöja hur de trejdar att de av den anledningen inte vill interagera med andra. Men det innebär samtidigt att de inte får ta del av andra traders erfarenheter. Det här är helt fel tänkt och det gör att man inte utvecklas som trader.

Det handlar om att kunna ge för att kunna få ta (Lagen om attraktion)

Inventera ditt liv under julhelgen

Det är mycket lättare att titta på andra traders och se vilka som är deras problem, men mycket svårare att se på sig själv. Första steget till att inse vilka problem man kan ha är att inse vilka mentala problem som finns i trading. Ensamhet är inte något som det talas så mycket om. Men de flesta som överger sitt ”vanliga” jobb kommer att uppleva detta. I alla fall under en period.

En annan sak som påverkas är ens egenvärde och självkänsla men det får bli ett ämne för ett annat blogginlägg!