3 dec – När är du nöjd, när är du missnöjd?

2016-12-03_08-25-55

I början på 90-talet jobbade jag som IT-konsult och i en löneförhandling blev jag erbjuden sex procent i löneökning. Min chef fråga om jag var nöjd med det och jag svarade ja. I själva verket var jag överlycklig och tyckte att det var fantastiskt.

I slutet på dagen satt den gruppen jag jobbade i och pratade och en av de andra i gruppen berättade att hon hade fått en löneförhöjning på nio procent. En annan berättade att han fått åtta procent.

Jag gratulerade och berättade att jag fått sex procent och att jag vara nöjd med det. Men i själva verket så bubblade det i mig inombords.

”Va f-n var detta???”

”Är jag inte värd mer än sex procent i löneförhöjning???”

Jag var så arg att jag kunde spricka. De här sex procenten som jag var så nöjd med för några timmar sedan förstörde hela helgen och jag tappade arbetsmotivationen helt.

När är du nöjd/missnöjd med dina resultat i trading?

Svaret består av många olika komponenter och här är några

  • Det är relativt till vad andra presterar
  • Kopplat till din tro om dig själv och din förmåga
  • Vilken personlighetstyp du är
  • Hur ditt liv ser ut i stort

Relativt till vad andra presterar

Nästan hela vår värld är relativ och inte absolut. Vi jämför oss med andra hela tiden precis som jag gjorde med min löneförhöjning. I trading innebär det ofta att vi aldrig blir nöjda oavsett hur många procents avkastning vi genererar per år. Samtidigt är det en drivkraft att inte nöja sig med saker och ting och det gör att vi utvecklas.

Men man måste sätta sina egna prestationer i relation till den tid man lägger ner på sin trading och hur länge man har hållit på med trading. Som nybörjare är det orimligt att tro att man ska kunna göra stordåd. Det gäller oavsett om det är aktiehandel eller något annat man börjar med. Men på grund av att det är så enkelt att köpa och sälja idag så är det många som tror att det är enkelt att göra fantastiska avkastningssiffror också.

Jag tror att det är viktigt att sätta upp mål på årsbasis för att minska den relativa stressen. Har du uppnått dina mål på årsbasis kan du vara nöjd. Annars finns det en stor risk att du aldrig blir nöjd, inte ens för en kort stund.

Nordnets shareville är ett lysande exempel på att vi hela tiden jämför och kan jämföra oss med andra och hur de presterar. Men man får inte glömma bort att trading är ett långsiktigt spel och bara för att man har lyckats bra under några månader så säger detta ingenting om hur det kommer att gå på längre sikt. Paradoxen är att de som har presterat fantastiskt under en kort period troligtvis har tagit för stora risker och förr eller senare kommer att råka ut för ett rejält bakslag.

Det finns massor med exempel på detta.

Att vara väldigt missnöjd med sitt resultat kan paradoxalt göra att man presterar ännu sämre framöver.

Varför?

Man börjar ta större risker eller om man har gått back under en period så vill man vinna tillbaka det man har tappat. Det här brukar aldrig sluta lyckligt.

Kopplat till din tro om dig själv och din förmåga

Vad du är nöjd med för avkastning är definitivt kopplat till din tro om dig själv. Har du en låg självkänsla så har du per automatisk en lägre nivå där du är nöjd med din avkastning. Har du en stor tilltro till dig själv och din förmåga är denna nivå mycket högre.

Men är ditt ego för stort, vilket jag framför allt har sett hos manliga traders så slår det ofta hårt emot dig. Du tror att du  är störst, bäst och vackrast. Men det bryr sig inte marknaden om och du har troligtvis svårt för att ta förluster och sämre perioder.

Du är ju trots allt bättre än alla andra.

De som har ett för stort ego kommer att misslyckas i trading. Det är bara en fråga om tid och då slutar de ofta för de klarar inte av att hantera nederlaget.

Vilken personlighetstyp du är

Är man en äventyrstyp är det stor risk att man kommer att överföra detta i sin trading. Man vill hela tiden nå högre och högre höjder. Men för att göra detta måste man ta större och större risker. Men risk är något äventyrstypen älskar. Detta straffar sig nästan alltid förr eller senare.

Tillhör man denna kategori måste man ha mycket större disciplin för att inte hamna i All-In-fällan.

Hur ditt liv ser ut i stort

Är du nöjd med livet i stort är det lättare att hitta en balans i tradingen där du känner att du är nöjd även där. Allting hänger ihop och trading är inte en isolerad ö i ens liv. Mår man dåligt så kommer detta att spegla sig i tradingen och den kommer också att bli dålig.

Jag har ALDRIG under alla mina år med ST3 och andra kurser sett någon vara framgångsrik i sin aktiehandel som har mått dåligt.

Tycker du att du har ett tråkigt liv är det stor risk att du kommer att söka spänningen i tradingen istället och ta för stora risker. Hur det slutar vet nog de flesta.

För att kunna bli nöjd måste man sätta upp mål och framför allt realistiska mål. Dessutom måste man vara lite mer försiktig med att jämföra sig med alla andra. Det kommer alltid att finnas någon som presterar bättre än en själv. Men trading är ett maratonlopp och det är inte säkert att de kommer att prestera bra på lång sikt.

Att känna säg nöjd ibland är dessutom en väldigt skön känsla och det finns alltid något att vara nöjd eller missnöjd med. Att fokusera på det man är nöjd med får en att må bra för en kort stund i alla fall.

Är glaset framför mig halvfullt eller halvtomt?