2 dec – Motfastrading

2016-12-02_07-16-10

Motfastrading – en klassiker i tradingvärlden

Du har precis gjort fem förluster i rad och det regelverk du kör har gått dåligt den senaste tiden. Du bestämmer dig för att pausa och bara följa hur det går framöver utan att lägga skarpa trades.

De efterföljande fyra affärerna är vinster och du känner dig lättad.

”Det verkar ju ändå som att det funkar och det var nog bara en tillfällig svacka. Jag kör igång igen med riktiga pengar”

Nu får du tre förluster i rad och du blir förbannad och tycker du har otur. Du tar inte nästa trade för du är rädd för ytterligare en förlust. Denna blir en vinst. Du tar nästa som blir en förlust. Din statistik ser ut på följande sätt:

Trades

 1. Förlust – skarp
 2. Förlust – skarp
 3. Förlust – skarp
 4. Förlust – skarp
 5. Förlust – skarp
 6. Vinst – låter bli
 7. Vinst – låter bli
 8. Vinst – låter bli
 9. Vinst – låter bli
 10. Förlust – skarp
 11. Förlust – skarp
 12. Förlust – skarp
 13. Vinst – låter bli
 14. Förlust – skarp

Ditt facit nu är att du har lyckats ta de senaste åtta trades med riktiga pengar och bara fått förluster. De fem trades du låtit blir och bara följt har blivit vinster.

Det är detta som kallas motfastrading. Du är hela tiden i motfas med marknaden. Vinsterna uteblir på grund av att du tvekar om du ska gå in eller ej men de du går in i blir förluster.

 

Egen erfarenhet

Jag har själv råkat ut för detta och det tror jag nästan alla traders har gjort. Min värsta erfarenhet av detta fenomen var när vi körde igång vårt livetradingrum och var så nervösa för att ta trades. Vi började naturligvis med tre raka förluster och de efterföljande två trades vågade jag inte ta och de hade blivit vinster. Då tog jag de två som kom efter och åkte på två nya förluster.

Här var det tillbaka till ritbordet igen och stålsätta sig att exekvera felfritt. Jag lade till ett lite mer mekaniskt moment för att det skulle bli mer svart eller vitt när jag skulle gå in i marknaden eller ej.

 

Hur löser man detta?

Först och främst måste man lära sig att känna igen fenomenet. När man väl har gjort det så får man titta på hur mycket det kostar att inte ta alla trades som motsvara ens regelverk. Det är när det svider som motivationen blir som störst att ändra beteende.

Det finns dock en tanke som kan ställa till det rejält i hjärnkontoret och det är om man börjar tvivla på om det man gör fungerar i grund och botten. Om den tanken dyker upp är det bättre att pausa tradingen tills man har rett ut om det är så eller ej.

 

1 Trackback / Pingback

 1. 13 dec – Automation löser alla problem |

Kommentarerna är stängda.