1 dec – Warren Buffet kontra anti-Buffet-trading

Warren Buffet har en investeringsfilosofi som går ut på att köpa undervärderade bolag som i grunden är bra

Det låter enkelt men han har många parametrar som han tar hänsyn till när han gör värderingen. Enkelt uttryckt så köper han när han tycker att det är billigt på börsen och det har bevisligen fungerat utmärkt. 

Varför?

2016-12-01_07-17-13

Bild på Dow Jones Index sedan 1900

Tittar vi på hur börsen har utvecklats de senaste 100 åren, se bild ovan, så ser vi att driften är uppåt och köper vi på dippar och håller en längre tid så kommer det att bli bra i slutändan på grund av att Buffets investeringshorisont ligger på flera år.

Kan detta vara en filosofi som kan tänkas fungera generellt i trading?

Vi tittar på OMXS30 sedan 1995, se bild nedan.

2016-12-01_07-45-03

Det är inte svårt att förstå att om  börsen är på väg upp i detta perspektiv så kan vi vara ganska slarviga i var vi köper. Ju brantare det pekar upp desto bättre kommer det att gå. Men att köpa i en brant nedförsbacke som vi fick 2001 är att simma i motvind. 

I det här tidsperspektivet kan vi se en större tendens till att köpa på styrka istället, dvs haka på när vi är i ett flow uppåt om vi ser en investeringshorisont på månadsbasis.

Lite annorlunda mot vad vi såg i årsperspektivet på Dow Jones sedan år 1900.

Hur ser det ut i dagsperspektivet?

Hur ser de flesta strategier ut som man hittar på nätet och i böcker?

  • Köp efter tre gröna candles i rad
  • När vi brutit en nivå uppåt går du lång
  • När en trend är bekräftad med en längre rörelse gäller det att haka på

Köp efter tre gröna candles i rad

Testar vi detta på Large Cap-aktier och håller positionen i fem dagar får vi en snittedge per affär på 0.1% utan courtage. Köper vi istället om vi har fått tre röda candles i rad får vi en snittedge på 0.5% utan courtage.

Det innebär att edgen på fem dagars sikt är 400% större om vi köper på svaghet än på styrka om vi säljer efter en vecka.

Jag har nog lagt ett par tusen timmar på backtesting genom åren och när man tittar på dagsperspektivet så ska vi i princip alltid köpa på svaghet, dvs dippar om vi gör kortare affärer. Att gå in när vi bryter nivåer och dylikt och hålla affärer på en veckas sikt är svårt att få vinstgivande, då får vi ofta hålla längre tider upp emot en månad.

Intradag

Intradag blir det ännu mer komplext och det får bli ett ämne för ett nytt blogginlägg framöver.

Köp på andras rädsla 

Buffet köper på andras rädsla. När skräcken är som störst så är potentialen som bäst. Detta är i grunden en bra filosofi i trading.

  • Köp på andras rädsla, dvs köp på rea
  • Sälj på andras girighet, dvs när euforin är som störst

Det är lätt att säga men svårare att göra. Men det första steget är att förstå att det är så.