31 okt – Mottaglighet för information

2016-10-31_06-55-04

En mycket intressant mental aspekt som det talas väldigt lite om är hur vi tar emot tradingrelaterad information. Grundförutsättningen är naturligtvis att den som levererar informationen vet vad han pratar om. Tar vi emot information som inte stämmer så hjälper det inte hur mottagliga vi är. Då kommer det ändå att bli fel.

 

Golf

Jag tycker att det har hänt väldigt lite utvecklingsmässigt avseende min golf de senaste åren och jag har funderat på varför. Träningsvillig är jag så det beror inte på detta. En sak som slog mig vid årsskiftet 2015-2016 var att jag kanske inte var så mottaglig för vad min tränare sade till mig. Upprinnelsen var en diskussion med min son som inte kunde tänka sig att gå till min tränare för

”då ändrar han på allting och jag kommer inte att träffa bollen längre”

När jag funderade på detta så insåg jag att det här även gäller mig i stor utsträckning. Jag läser mycket golftidningar och mycket instruktioner på nätet. Det gör att när jag går till min tränare så uppstår det ofta en konflikt mellan det han säger och något jag läst.

Hur bra kommer träningen att gå om man har en stor skepsis till det man ska träna på?

Det kan ju vem som helst räkna ut att det inte kommer att gå speciellt bra. När jag fick denna insikt så bestämde jag mig för att sluta läsa instruktioner och tips under 2016 och bara lyssna på min tränare. Men det viktigaste var nog att jag bestämde mig för att vara 100 procent mottaglig för det han sa och inte ifrågasätta över huvud taget. Han har trots allt spelat på touren och vet naturligtvis mycket bättre än jag själv hur det här ska gå till.

Wow vilken skillnad det har blivit under 2016. Min golf har utvecklats mer under det här året än vad det har utvecklats under de tidigare 25 åren sammantaget.

Trading

En man som gick min daytradingkurs i februari och har en väldigt positiv attityd hade jättestora problem med daytradingen under våren. Han gjorde massor med misstag men såg det som lärdomar och blev aldrig negativ. Detta i kombination med att han bestämt sig för att vara 100 procent mottaglig för vad jag hade att säga har gjort underverk. Hans trading nu är väldigt imponerande men det har inte varit någon dans på rosor. Under hela våren gjorde han hur många misstag som helst men gav aldrig upp.

Den stora skillnaden mellan honom om många av de andra som gick kursen är att de har fortsatt att leta vidare på nätet efter ny information (detta är i sig inte fel men man måste först landa den information man fått under kursen). En del av detta har säkert stått i konflikt med det jag sagt men framför allt så innebär det nya sätt att trejda på och det går inte att titta på för många olika saker samtidigt.

Satte upp en mur

Förut satte jag själv upp en gigantisk mur mot ny information som inte stämde överens med det jag trodde på för tillfället. Detta gjorde att jag inte utvecklades. När jag läste en artikel om detta fenomen ändrade jag förhållningssätt och vilken skillnad detta har gjort.

Nu är jag öppen för allt jag läser (säkert fortfarande inte till 100%!) och om detta inte stämmer överens med vad jag tror på just nu så försöker jag testa och reda ut om det är rätt eller fel istället för att bara förkasta det direkt.

I trading är det dessutom få saker som är helt svarta eller vita och det finns för det mesta marknadslägen då vissa saker fungerar utmärkt och andra situationer då de är direkt dåliga.

Denna artikel

Jag är helt säker på att det finns ett antal som läser denna artikel och slutar innan de har läst klart på grund av att det inte stämmer överens med vad de tror på just nu.

Mottaglighet för information utgör skillnaden mellan att utvecklas eller att stå och stampa på samma ställe. Man måste träna på att ha ett öppet sinne. Men samtidigt måste man bestämma sig för vem man ska lyssna på. På nätet hittar vi idag oändligt med information men problemet är att veta vad som är rätt och fel. För det mesta är saker bra i vissa situationer men mindre bra under andra. Det svåra är att veta när det är bra och mindre bra.

Min golftränare har säkert inte rätt i allt han säger men han kan tillräckligt mycket för att kunna spela bra golf och dessutom leva på sitt tränaryrke. Att bara absorbera det han försöker att lära mig utan att sätta upp en mur är det bästa jag har gjort. Det ska bli spännande om jag lyckas förmedla denna insikt till min son. Just nu känns det väldigt långt borta.

När det gäller trading kommer jag på mig själv lite då och då att jag sätter upp en mur mot ny information utan att först vara mottaglig och sedan acceptera eller förkasta. Jag har märkt att det är svårare att vara mottaglig för information som väldigt ligger långt bort ifrån det jag tror på just nu. I trading kommer man aldrig i mål men mottaglighetsaspekten är mycket viktigare än vad man kan tro.

Men det gäller att få insikten om att det är så.