3 okt – Cut your losses short and let your winners run

2016-10-03_07-45-22

”Cut your losses short and let your winners run”

Har man hållit på med trading ett tag har man säkert dykt på detta klassiska ordspråk. Men att förstå vad det verkligen innebär är inte lika enkelt och framför allt är det nog många som blivit förbannade när de har försökt att göra precis detta, dvs låta vinsterna löpa för att sedan se att priset trillar tillbaka till där det började eller ännu lägre.

2016-10-03_07-51-33

Precis som med allt annat så är det inte bra att leva efter denna devis i alla lägen. Man måste se allt i ett större perspektiv. I bilden ovan ser vi Dow Jones Industrial Average de senaste 100 åren.  Att låta en vinster löpa har varit mer eller mindre framgångsrikt beroende på var vi har befunnit oss. Under 80- och 90-talet vimlade det av trendföljande system som var baserade på ”Cut your losses….” och det gick hur bra som helst. Tittar man på hur marknaden såg ut så kan man förstå det. Vi gick mer eller mindre rakt upp i 20 år. Men sedan blev det grus i maskineriet och det var varit mycket sidledsrörelse förutom en period för några år sedan.

Intradag uppstår liknande scenarios lite oftare och vi hade ett sådant i fredags där  allting bara gick rakt upp under hela dagen. 2016-10-03_07-58-37

När vi får dessa dagar så gäller det att utnyttja ”cut your losses short and let your winners run”.

Men när får vi sådana dagar?

2016-10-03_08-14-52

I fredags fanns det några bra tecken på att det skulle kunna bli så. Vi fick en gigantisk röd candle dagen före och en stängning i de nedre 10%, dvs en rikoschett. Statistiskt får vi trendagar dagen efter mycket oftare än vanligt efter rikoschetter. Dessa dagar ska vi försöka att ”kräma” ut så mycket som möjligt från marknaden utan att bli girig.

Girighet är en mycket tung fiende för en trader och det slutar alltid med att vi förlorar pengar istället för att vinna pengar i marknaden.