23 sep – Citat som inspirerar

sidewalk_writing_19083

Plan the trade – Trade the plan

Slaget i trading är avgjort innan man lägger första affären för dagen. Det låter kanske konstigt men om man inte har en aning om vad man ska göra under tradingen så kommer det att gå åt pipan.

Man kan ha tur under kortare perioder men i det långa loppet så kommer det att sluta i en katastrof. Ju bättre förberedd man är inför dagen desto bättre kommer det också att gå. Men detta är naturligtvis inget som är unikt för just trading.

Om man ska hålla ett föredrag. Hur bra blir det om man inte är förberedd?

Svaret på den frågan vet nog alla som har varit dåligt förberedda. Ju bättre förberedd man är desto säkrare blir man i sitt agerande. Man får ett helt annat självförtroende och vågar göra det man ska.

All we can control is risk – not the price

Även om vi skulle vilja styra priset så går det naturligtvis inte. Vi kan hoppas men vi kommer hela tiden tillbaka till att trading är ett spel med sannolikheter och statistik. Det finns för många faktorer inblandade och för många aktörer för att vi ska ha full kontroll på vad som händer.

Det vi däremot måste ha full kontroll på är vår risk. Tar vi för stora risker så kommer vi förr eller senare att åka dit så det stänker om det. Jag läste om en trader som jämförde det med att sitta bakom en snövall i ett snöbollskrig. Ju tjockare vallen var desto större bombardemang kommer den att stå emot. Exakt samma sak gäller i trading. Allt handlar om hur mycket vi sätter på spel i förhållande till vårt kapital.

Tar vi för stora procentuella risker så kommer det förr eller senare att sluta illa. Det man aldrig får glömma bort i trading är att det då och då inträffar extrema händelser som gör att vi åker på förluster (kan också vara vinster men de brukar vara mer sällsynta!) som är dubbellt eller kanske till och med 10 gånger så stora som vi hade tänkt oss. Jag glömmer inte när Schweiz släppte sin valuta fri. Det uppstod rörelser i marknaden som var helt absurda.

The market will always be there – don’t worry about missed oppertunities

När man är nybörjare så vill man vara inne i marknaden hela tiden. Jag vill påstå att detta är en av anledningarna till att man inte kan tjäna pengar på trading i början av sin karriär. Men detta försvinner med tiden när man kommer till insikt. Marknaden kommer alltid att finnas där och man kommer att missa massor med bra tillfällen. Som tur är kommer det hela tiden nya.

 

Det finns massor med andra bra visdomsord. Jag har hela tiden ett som en bakgrundsbild på mina skärmar och brukar byta ut dem varje vecka. Det ger både inspiration och eftertanke.