19 sep – Citat som inspirerar i trading

 

sidewalk_writing_19083

Det finns många berömda citat som rör trading men det finns många allmänna citat som man också kan koppla ihop med trading. ”Always follow your rules, know when to break your rules” är definitivt en av mina favoriter, se bild ovan.

Förr hade jag ett antal citat nedskrivna på post-it-lappar vid sidan om bildskärmen. Nu har jag några rullande i ett fönster på en av mina skärmar.

För att man ska bli framgångsrik i trading krävs det att man är dedikerad. Det är bara då man orkar lägga ner det jobb som krävs för att nå dit. Som tur är vet man inte när man börjar med trading vad som väntar….

De citat jag kommer att ta upp beskriver vart och ett saker som man måste tänka på och behärska i sin trading. Jag tänkte gå igenom mina favoriter en efter en och varför jag anser dem vara så viktiga.

 

Always follow your rules, know when to break your rules

Det här citatet läste jag i en av Market Wizards-böckerna och det har satt sig djupt sedan jag läste det första gången. Man kan trejda världens bästa system men om man ändå inte kan följa det så har det ingen betydelse. Du kommer ändå inte att komma i närheten av det resultat systemet givit historiskt.

Att kunna följa sina regler och sin plan är en av de absolut svåraste sakerna i trading. Det går för det mesta bra i vinnande perioder men när man börjar få ett antal förluster i rad och hamnar i drawdown är det inte lika lätt längre.

Jag tror att det det som gör det så svårt att följa sina regler slaviskt är följande:

  • De flesta har ingen aning om deras regler gör att de kommer att gå med vinst i det långa loppet
  • Om man hamnar i en drawdown vet man ju aldrig om man kommer ur den. Följande fråga dyker upp direkt: Har det slutat att fungera?

Det värsta är att det är en minoritet av traders som faktiskt har ett regelverk och en plan. De är egentligen dömda att misslyckas redan från början. Tänk bara tanken att man ska bygga ett hus och inte har en plan för hur det ska gå till. Chansen att det blir bra är lika med noll. Att bli kontinuerligt framgångsrik i trading är som att bygga ett stort hus!!!

 

Om du tror att du kan eller du tror att du inte kan så har du rätt

Jag tror att det var Henry Ford som uttalade detta första gången. I trading är det lätt att börja misstro sin egen förmåga. I början går det nästan aldrig bra och det blir lite av hönan och ägget-syndromet. Innan det börjar gå bra kan man inte lita på sig själv och tro att man kommer att fixa detta.

Det gör att man i början av ens tradingkarriär måste feja framgång. Man måste visualisera att man redan har lyckats med sin trading för att kunna komma dit. Hjärnan kan ändå inte skilja på fejk och saker som den har upplevt i verkligen.

Alla har nog upplevt att de håller på att trilla när de ligger och sover och man vaknar till på grund av att man sparkar till med benen. Vi drömmer men hjärnan agerar som det händer i verkligheten.

 

Det kommer att bli citatens vecka och jag kommer att lägga upp fler citat som har hjälpt mig och min trading.