13 sep – Trading dagen efter en kanondag

figure_sick_by_toilet_400_clr_12153

Historiskt har jag resultatmässigt haft de svagaste dagarna efter resultatmässiga kanondagar. Jag är helt övertygad om att jag är i gott sällskap. En trader jag kände från förr trejdade S&P 500 och hade en fantastisk eftermiddag/kväll. Han bodde i Stockholm och var helt euforisk. Naturligtvis ville han ut och fira detta och ringde runt till sina kompisar.

Ingen av dem hade möjlighet att gå ut och fira med honom vilket gjorde att han fortsatte att trejda och trejade bort tre gånger så mycket pengar som han hade vunnit tidigare under eftermiddagen/kvällen.

Varför är det lätt att trejda bort all vinst och lite till dagen efter att man har haft en resultatmässig homerun?

Det finns nog många skäl till detta. Några jag kommer på är självupplevda och andra har jag fått berättade.

  1. Man är euforisk och detta tillstånd är det absolut dyraste när det gäller trading. Man tror att man kan göra precis hur som helst i marknaden
  2. Man följer inte sina regler och sin plan längre
  3. Man köper dyrt, dvs man hoppar in i marknaden när det ser ut som att det är ett race på gång. Men man kommer in lagom till vändpunkten
  4. Man tar för stora positioner och risker vilket gör att förlusterna blir gigantiska
  5. Man tänker inte klart vilket gör att man inte ser det som sker ur ett objektivt perspektiv
  6. Man använder inte stoploss vilket gör att förlusterna bara blir större och större

När jag tittar på listan ovan inser jag att de enda av dessa sex punkter jag själv inte lyckats med är nummer fyra och nummer sex.

Logga din trading och gör en inventering varje vecka/månad

Trading handlar om att lära känna sig själv, dvs ens styrkor och svagheter. Alla människor har styrkor och svagheter och det gäller inte minst i trading. Kan man begränsa eller eliminera sina värsta svagheter kommer det att synas på tradingkontot väldigt snabbt.

Det bästa sättet att komma underfund med ens svagheter är att logga det man gör och skriva ner hur man tänker i olika situationer. När man ser tillbaka på detta med lite perspektiv blir det ofta klart när man ska vara mer passiv i marknaden eller kanske till och med stå vid sidan om.