6 sep – Duktiga traders förbereder sig, mindre duktiga gör det inte

2016-09-05_09-30-10

I helgen var det en proffstävling i golf ute på min golfklubb. På rangen kom det in proffs som skulle stå och träna varvat med klubbmedlemmar som bara skulle slå lite bollar.

Det som var fascinerande att iakta var skillnaden i hur de värmde upp. Ett proffs jag tittade på började med att värma upp handlederna med olika övningar. Därefter gick han vidare till armar, axlar och resten av kroppen.

En av våra klubbmedlemmar han gick däremot direkt fram till bollen utan att ha den minsta tanke på att värma upp. Han började direkt att slå bollar men ett resultat som var därefter.

Kan det finnas en koppling mellan tradingresultat och förberedelser?

Kan det finnas en röd tråd i hur det går för en trader som förebereder sig inför dagen kontra en som inte gör det? Vi jämför:

En trader som inte förberett sig inför dagen

En trader som inte har förberett sig kommer troligtvis att råka ut för följande:

  • Ser att ett rally verkar vara på gång och går in för att inte missa det. Det som händer är att marknaden vänder nästan exakt där han gick in
  • Han är hela tiden i motfas med marknaden och gör massor med förluster
  • Blir rädd när han har en trade med en öppen vinst som håller på att försvinna och går ur med en minimal vinst. Därefter så sticker priset iväg åt rätt håll

En trader som har förberett sig inför dagen

  • Vet exakt var han vill agera i marknaden
  • Har en plan för dagen och har förberett sig på olika typer av scenario som kan hända. Han är med andra ord förberedd på

Förberedelser skapar trygghet och att man vågar agera

Jag tycker för egen del att det viktigaste med att vara ordentligt förberedd är att man vet exakt var man vill agera och dessutom vågar göra det. Det beror på att man har vänt och vridit på alla tänkbara scenarios och därmed skapat ett självförtroende för vad man vill göra. Men även om vi är förberedda till tänderna så har vi med slumpen att göra. Vi kommer ändå att få en blandning av vinster och förluster. Detta måste man lära sig att acceptera.