26 aug – Facebookgruppen ”Tjejer som gillar aktier passerade 5000 medlemmar igår”

Christina Engelen

När Christina berättade att hon hade startat en facebookgrupp som hette ”Tjejer som gillar aktier” i juni 2014 kunde jag inte se behovet.

Varför göra skillnad på killar och tjejer när det gäller aktiehandel?

Jag kan förstå skillnaden när det gäller något man utövar fysiskt, men aktiehandel är allt annat än fysiskt även om en del svettas så mycket under sina trades att de antagligen inte är beredda att hålla med mig där.

Jag trodde inte att det skulle bli något av den här FB-gruppen men oj vad fel jag hade. Den passerade 5000 medlemmar igår!

Varför kunde jag inte förstå att det här skulle bli stort?

När jag var barn växte jag upp i ett hus i Malmö. Min pappa hade ett eget företag i källaren och min mamma var hemmafru. Hon var helt besatt av aktiehandel och lade massor med timmar på att läsa årsredovisningar och olika artiklar som skrev om företagen. Det här var ju långt innan internet vilket gjorde att det var pappersartiklar, TV och radio som gällde.

När vi åt middag tillsammans på kvällarna var det mycket snack om aktier från hennes sida. Det var väl ingen av oss andra (mina två storasystrar och min pappa) som var jätteintresserade av att höra på det här. Men min pappa var diplomatisk och höll bara med. Samtidigt tyckte han att det var jättebra att hon höll på med det för hon gjorde ett fantastiskt jobb.

Det var ingen som tyckte att det var konstigt att hon höll på med aktier

Det var ingen i vår omgivning som tyckte att det var konstigt att hon köpte och sålde aktier och det här är ju trots allt 30-40 år sedan (när jag skriver detta inser jag att jag inte är jätteung längre!). Mot min bakgrund tyckte jag att det verkade löjligt att starta en FB-grupp som bara vände sig till kvinnor rörande aktiehandel. Men behovet var uppenbart hur stort som helst.

Skillnad mellan killar och tjejer rörande aktiehandel

När jag startade ST3 2013 var en av mina frågor om det fanns skillnader mellan killar och tjejer när det gäller just aktiehandel. 2013 hade vi bara två tjejer med vilket gjorde att det inte var ett material att basera några slutsatser på. Men totalt sedan 2013 har vi haft så många tjejer med att det äntligen går att se mönster och skillnader.

På twitter syns den största skillnaden

När twitter blev ett stort medium för aktieintresserade blev det väldigt tydligt vilka enorma skillnader det faktiskt är mellan killar och tjejer. Det går 14 killar på dussinet som bara älskar att berätta om hur stora vinster de gör på sin aktiehandel. De dagar då de inte syns i twitterbruset eller försvinner under en tid vet man exakt hur det går.

Inom alla områden gäller lagen om att de som verkligen är duktiga på det de gör också är de som är mest ödmjuka. De behöver inte bevisa något. Måste man bevisa något är det på grund av att det finns tunt med substans bakom.

Tjejer har överlag inte alls samma behov av att hävda sig och att tala om hur duktiga de är men samtidigt har jag också insett att de kan vara lite för försiktiga och rädda för att agera. Allting måste vara perfekt.

Detta är naturligtvis en generalisering men det finns definitivt en mycket tydlig röd tråd i detta. Det står mer och mer klart.