24 aug – Premarketanalys av DAX

Tillbakablick från igår

Vi hade ett potentiellt utbrottsscenario på S&P 500 upp mot All-Time-High-nivåer. Vi vet naturligtvis inte när det kommer men sannolikheten att det skulle ske i närtid var stor på grund av att vi har haft en så lång sidledsrörelse, se bild nedan. Detta överskuggade allt som hände på DAX och därför fokuserar jag på detta i tillbakablicken.

2016-08-23_08-13-36

Igår var det tydligen dags för utbrottet och vi fick dessutom en ATH med minsta möjliga marginal, se bild nedan.

2016-08-24_07-48-39

Tidigare ATH var på 2190,75 nu fick vi en ny på 2191,50, dvs 0,75 punkter över.

Men att vi inte tar ut ATH med mer än 0,75 punkter är definitivt inte självklart. Det kan vi se på tidigare ATH-bryt som jag har marketat nedan.

2016-08-24_07-48-39

Vi har haft två bryt av ATH i närtid som varit 5,5 och 6,5 punkter.

Vilka faktorer avgör hur det blir?

Det är hela tiden en kamp mellan de som håller på med teknisk analys och tittar i diagram och de som inte gör det. Det är lätt att glömma bort att alla traders inte håller på med exakt samma sak som en själv.

Faktorer som avgör som jag kommer på just nu är följande:

  1. Hastigheten i marknaden, ju högre hastighet desto större chans att vi tar ut ATH rejält
  2. Volatiliteten i marknaden, detta behöver nödvändigtvis inte vara korrelerat till hastigheten men är det ofta

Vid större nyheter är det fler som agerar utan att bry sig om diagram och om nyheten är bra finns det stor chans att vi bryter ATH med besked. Men bryt av ATH kan också se innan USA har öppnat om det är rally i Europa.

Ska man försöka att förenkla det så är det hastigheten i marknaden som har störst betydelse. En långsam marknad kommer sällan att ta ut ett ATH med någon större marginal. Det behövs rejält med pulver.

Detta saknades igår, hastigheten var väldigt låg och det var troligt att vi skulle vända tillbaka nedåt igen.

Med tanke på att vi hade en så låg hastighet i marknaden så hade ett potentiellt dubbeltoppscenario på S&P 500 varit fantastiskt. Nu fick vi inte det tyvärr.

Nyheter

Inför dagen har vi två större nyheter

16.00 Existing Home Sales (Denna nyhet har inte allra högsta dignitet)

16.30 Crude Oil Inventories

Crude Oil-nyheten har stor betydelse för alla marknader och visar hur oljelagret ser ut i USA.

De tunga nivåerna

2016-08-24_08-08-50

De tunga nivåerna för dagen har jag satt ut på dagsgrafen i bilden ovan. Som vi kan se ovan har vi idag öppnat nästan mitt i gårdagens gröna candle (den lilla dojin). Igår fick vi en inside day-candle vilket innebär att vi befanns oss inom candlen dagen före. Det här har mindre betydelse sett till att vi hade en gigantisk range i förrgår. Skulle vi däremot få en ny inside day idag kommer det att ha en stor impact inför morgondagen.

De närmsta nivåerna som vi ska ha kolla på är enkla idag, det är gårdagens high och low, siffra 3 och 4.

Tradingmöjligheter

Om vi kommer ner till gårdagens low så har vi en mycket bra long där. Helst ska det ske efter 10.30 när marknaden har lugnat ner sig annars är det stor risk för att vi fortsätter ner i djupet. Men vi har mycket som sammanfaller vid YL, se bild nedan.

2016-08-24_08-16-53

Förutom Y-Low har vi 10 500 samt att detta var starten på utbrottsrörelsen uppåt. Om detta blir en vändpunkt eller ej avgörs helt och hållet av vilken tid vi kommer dit (om vi kommer dit!) och vilken hastighet vi har vid tillfället.