16 aug – DAX

Tillbakablick från igår

2016-08-16_07-09-23

I bilden ovan ser vi DAX på 5-min. Vi fick en nästan Eiffeltornsliknande uppgång efter open igår. Uppgångar som sker för snabbt tenderar att justeras lika snabbt.

Upp som en sol, ner som en pannkaka gäller även här

Exakt samma sak hände igår och nedgången såg nästan exakt likadan ut som uppgången. För att en uppgång ska vara hållbar måste den ha en helt annan lutning än den vi fick se igår.

Därefter blev det puspunka i marknaden. Men det var ett bra läge att gå long nere vid starten av racet på morgonen.

2016-08-16_07-16-30

Det var säkert många som gick long igen när vi mötte den tidigare toppen från 9.15, se bild ovan i 1-mingraf (ni får ha överseende med alla mina interna kommentarer). Men detta är ofta inget bra läge att hoppas på en vändning i. Jag jämför det med en snöboll i rullning nedför en backe. Den kommer inte att stanna mitt i backen utan först när den är på plan mark igen. Den plana marken är där utbrottet uppåt startade.

Nyheter inför dagen

Vi har en hel del nyheter idag. Först ut är German ZEW klockan 11. Den kan röra om i marknaden rejält. Därefter har vi ett koppel av nyheter från USA 14.30. Detta kan innebära att vi får lite mer volatilitet idag sett över hela dagen. Men grundbias är fortfarande inte förändrad och det är att S&P 500 trampar på ATH-nivåer hela tiden och tar väldigt små steg, se bild på S&P 500 nedan.

2016-08-16_07-24-10

Som en extra krydda är vi inte så långt ifrån 2 200.

De tunga nivåerna

Gårdagens högsta på 10 800 är en viktig utpost. Nedåt är det lite mer diffust. Får vi lite volatilitet idag kan allting passeras under dagen. När det ser ut som det gör på S&P 500 måste vi vara beredda på att vi kan få större ras. Alla är rädda för att sitta med svartepetter och börjar det rasa kan det gå fort. Därför måste vi hela tiden vara beredda på att vi kan trilla igenom alla nivåer på nedsidan om det tar fart.

Igår fick vi en doji med en veke på ovansidan. Detta kan vara en topp för en fortsatt nedgång, se bild nedan.

2016-08-16_07-33-15

Tradingmöjligheter

Allting handlar om var vi öppnar men det finns troligtvis en shortmöjlighet vid YH.

Vad säger statistiken

Vad har hänt historiskt med det scenario vi har just nu? Har vi en trolig neddag att vänta?

  1. Close > MA(200)
  2. RSI > 70
  3. Gårdagens high = årshögsta och 100 dagars högsta
  4. Gårdagens close i de nedre 20% av gårdagens range

2016-08-16_08-03-17

Statistiken ovan visar om vi går long vid open och stänger vid börsstängning. Vad detta säger är att jag hade fel i mina tankar om att det var ett bra shortläge inför dagen. Det här tycker jag för egen del är det jobbigaste i trading. När ens tro kolliderar med krass statistik.

När dessa kollisioner mellan tro och statistik uppstår är jag väldigt passiv i marknaden. Jag kan som jag tidigare skrev se ett shortscenario inför dagen och kanske till och med starten på en större rekyl.

Vem sade att trading var enkelt!!!!