12 aug – Premarketanalys av DAX

Tillbakablick av gårdagen

 

2016-08-12_07-55-58

Allting de senaste dagarna har handlat om täppningen av gapet från årsskiftet. Som jag skrev igår så har gap en enorm impact i marknaden. Men om jag ska vara helt ärlig så har detta gap fått lite större betydelse än vad jag hade trott just pga att det är ett dolt gap. Men man måste se saker och ting i sitt sammanhang också och världsindexen hänger ihop. En osynlig kraft på Europaindexen är S&P 500 som är uppe på ATH-nivåer hela tiden. Detta är definitivt en faktor som spelar in.

På grund av att vi inte bröt igenom denna nivå fick vi inte heller det scenario med SM-nivåer som hade varit troligt, dvs 00-nivåer och pivotar.

Vi fick ett fantastiskt scenario som jag skulle vilja kalla ”plocka godis från små barn”. Se 5-mingraf nedan.

2016-08-12_08-04-23

Vi trillar 120 punkter (240 ticks) rakt ner vid open och kommer ner till Y-Low. Det här är ett drömscenario som inte inträffar så ofta. Jag satt själv med en limitorder för long som jag fick touch på utan att komma in i. Men så är det i trading och det kommer att hända många gånger till. Det här är som att studsa en boll i marken, studsar vi den hårt kommer den att studsa upp högt, studsar vi nätt kommer den att studsa upp lite. Den här studsen tog oss hela vägen tillbaka till starten igen.

Var det förväntat att vi skulle komma hela vägen tillbaka?

Allt beror på ”The big picture” i marknaden. Just nu är den uppåt vilket gör att detta var det troligaste. Har vi en svagare big picture måste man vara mycket mer defensiv i sina prognostiseringar av target. Man får heller inte glömma den statistiska biten i det hela. Ju längre targets vi sätter desto sämre hitratio kommer vi att få, dvs vi kommer att missa vår target oftare. Det här är en absolut sanning. Det bästa sättet att förvissa sig om att det är så är att sätta upp det i excel för att se det med egna ögon.

 

Inför dagen

2016-08-12_08-15-06

Det som är mest spännande inför den här dagen är utbrottsnivån vi ser i bilden ovan. Den här ser vi i alla intradagtimeframes. På 30-min syns den ännu tydligare.

En viss försiktighet är på sin plats. Vi kan mycket väl få falska utbrott från den här nivån. Ofta behöver marknaden ta sats för att bryta igenom ordentligt. Det innebär att vi måste ner en bit för att sedan starta racet igenom därifrån.

Tänk åt båda hållen

Det är lätt att stirra sig blind på ett enda scenario och att bara se long och utbrott. Det här misstaget gjorde jag själv några tusen gånger i början. Det finns alltid en long och en short-side av allting. The short side är också utbrottsnivån som kan agera som en bromskloss vilket gör att vi dyker nedåt igen.

Nyheter

Vi har en stor nyhet idag och det är Consumer Sentiment från USA 16.00. Betydelsen av nyheter måste också sättas in i sitt sammanhang och kan inte ses som en isolerad företeelse. Att S&P 500 är uppe på ATH-nivåer hela tiden har större betydelse för marknaden än de flesta nyheterna just nu. Det får bli rejäla diffar för att detta styrkeförhållande ska rubbas.