11 aug – Analys av S&P 500

Vi har just nu extremt låg volatilitet och detta gäller framför allt på S&P 500. Det är inte svårt att inse när man tittar på ett daily chart, se bild nedan.

2016-08-11_08-02-14

Låg volatilitet och bullmarknad hör ihop som handen i handsken, precis som bearmarknad och hög volatilitet. När paniken är som störst finns de bästa köptillfällena.  När eurorin är som högst är det dags att sälja. Just nu har vi ingetdera och tittar man på MA50 och MA200 i bilden ovan så har den både en bra lutning och är parallella. Det ser med andra ord ganska tryggt ut just nu. Men låg volatilitet kommer att avlösas av hög volatilitet, frågan är bara när. När man ser att volatiliteten stiger är det ett tecken på att vi kan vara nära en vändning.

Tills vi ser detta så ser S&P 500 stabil ut. S&P 500 är också det bästa instrumentet att titta på för att får en känsla för hur mycket Europa kommer att bry sig om vad som hände i Asien under natten. Den bild man får av S&P 500 nu innebär att vi troligtvis kommer att se en svag bias uppåt även i Europa vid öppning.

S&P 500 tar små steg upp hela tiden och det är inte konstigt att det ser ut så. Vi är på All-Time-High-nivåer och vem vill sitta på svartepetter och gå long på ATH. Bara när vi har eufori så struntar traders i att de går in på ATH men det har vi inte just nu och därför är det små osäkra steg uppåt vi ser.

Vad innebär det att gå long på S&P 500 i detta läge när vi har en så låg volatilitet?

Vi tittar på följande scenario:

  1. Close > MA(200)
  2. ATR(10) / Close < 0,7 (som det är just nu)

2016-08-11_08-09-57

Som vi kan se ovan så skulle vi gå mer eller mindre breakeven om vi köpte vid open och stängde en trade vid close på S&P 500 just nu. När man tittar på charten på daily känns det inte så konstigt. Vi studsar upp och ner hela tiden. Men ändå stiger S&P 500, var kommer den ifrån?

Det enkla svaret är att det sker över natten i form av gaps.

Stöd och motstånd

Det stora skådespelet på S&P 500 kommer att ske uppe vid 2 200. Jag kan knappt bärga mig. Vi kommer troligtvis att få se massor med falska utbrott när vi ska passera igenom denna nivå av flera skäl:

  1. Det är många stora traders som handlar S&P 500, de kommer inte att gå long vid 2 200 utan ser shortmöjligheter här
  2. Det är inte många som vill gå long vid ATH och detta i kombination med en 00-nivå gör detta scenario ännu starkare

Det som krävs för att vi ska passera igenom 2 200 är en rejäl nyhet där det finns många traders som går long på nyheten och struntar i TA, ATH och 00-nivåer. En sådan är Non-Farm Payroll som kommer första fredagen i varje månad.