5 aug – Familjetrading två dagar i rad

Group of friends grimacing in front of the camera - Young happy people having fun at party and making funny faces while photographing themselves

3 aug

På grund av sommarupphållet blev denna lektion en enda stor repetition av allt vi lärt oss tidigare. Vi gick igenom grundfundamenten i trading, trend och rekyl och identifierade bra exempel på detta i några svenska aktier. På OMXS30-indexet hade vi fått en rejäl rekyl i två dagar och det var ett bra köpläge. Dessutom vid en nivå. Vi gick in och köpte ett kontrakt, se bild nedan.

2016-08-05_08-12-46

Detta fick bli en swingtrade på grund av att det såg så bra ut.

4 aug

Nu hade vi en trade igång i OMX som vi stängde med en fiktiv vinst (demokonto) på 1034kr. Både Unn och Simon var jätteglada och tyckte att det här verkade enkelt :). Men det är lätt att göra misstag och det första misstaget kom när vi skulle stänga positionen. Då tryckte Simon på sälj men då startar vi istället en ny order som vi fick stänga fortare än kvickt. Nu kostade detta misstag bara 25kr.

Här lade vi till en ny rad i regelverket: Om du gör ett misstag så stäng positionen så fort som möjligt för att inte förvärra situationen.

2016-08-05_08-20-06

Vi gick kort på OMX när vi hade fått ett rally och vi kom upp till en nivå, se bild ovan. Kommentarerna från min fru var obetalbara när vi satt och följde den här traden:

  • ”Wow, det trillar, kanon”
  • ”Nej, nu vänder det upp igen!”

Till slut lämnade vi traden men Unn ropade efter ett tag att den hade gått hem.

Nu har deras daytradingkarriär startat med två vinster som sammantaget gett 1200kr och ett misstag som kostade 25kr. Simon har redan börjat fantisera om hur mycket pengar han ska tjäna på detta. Min fru som skyndar långsamt ska bli superduktig på daytrading när hon går i pension om 13 år!!!

Unn frågade mig vad det är som gör att trading är så svårt. Jag fick ett gyllene tillfälle att visa henne igår eftermiddag när jag var inne i en position i DAX-terminen, se bild nedan.

2016-08-05_08-29-02

I en trade, se pil i bild ovan, var priset nära target massor med gånger. Vad gör de flesta traders här?

  1. Om priset vänder ner blir de rädda att tappa all öppen vinst och går till slut ut market för att rädda det som räddas kan. Istället missar de hälften eller mer av den potentiella vinsten
  2. De tar däremot alla förluster fullt ut på grund av att de hoppas att det ska vända uppåt igen. Kvoten mellan deras vinster och förluster som från början kanske var 2/1 blir istället 1/3, dvs alla vinster är bara en tredjedel så stora som förlusterna. Allt detta beror bara på rädsla för att tappa vinst eller att göra en förlust

För att kunna trejda på ett framgångsrikt sätt måste man förstå grunderna i hur marknaden fungerar. Men den stora utmaningen är de mentala aspekterna. Det är lätt att fokusera på fel saker när man jobbar på sin utveckling som trader.