23 juni – Familjetrading på måndag

Group of friends grimacing in front of the camera - Young happy people having fun at party and making funny faces while photographing themselves

 

Group of friends grimacing in front of the camera - Young happy people having fun at party and making funny faces while photographing themselves

På måndag är uppstarten för det mest spännande projekt jag någonsin varit med om. Hela min familj inkluderande fru, min son 23år samt min dotter 21 år vill börja daytrada.

Jag får nypa mig i armen!!!

Daytrading är definitivt något av det roligaste jag vet och att man äntligen ska kunna sitta och diskutera trading med resten av familjen känns overkligt. Alla som håller på med trading förstår vad jag menar med detta. De som inte håller på med det kan inte förstå vad det innebär och det går inte heller att förmedla vad det innebär.

Antingen befinner man sig innanför tradingbubblan eller så befinner man sig utanför tradingbubblan och det är en hård skiljevägg emellan.

 

Hur i all världen ska detta gå till?

Jag har ägnat många timmar till att fundera på hur detta ska gå till. I och med att ens elever finns i samma hus så finns det helt andra möjligheter att förmedla tradingkunskapen. Alla år med ST3 gör att jag har lärt mig en del om hur tradingkunskap ska förmedlas. Men det finns alltid förbättringspotential.

I min egen daytrading strävar jag hela tiden efter att förenkla, förenkla och förenkla. Detta är en lärdom jag har fått efter alla tusen timmar med backtesting. Ju mer parametrar man lägger till desto mer sårbar blir ens trading.

Man överoptimera helt enkelt. Det kan verka bra men det troligaste är att det resultat man har fått fram inte har någonting med framtida resultat att göra.

 

Keep it simple stupid

Det här var något av det absolut första jag läste när jag började med daytrading. Men det tog mig nog 10 år (om jag ens har förstått det nu!?) innan jag förstod hur viktigt det var. Varför är det så viktigt att göra ens trading så enkel som möjligt?

Här kommer några skäl:

  • För många regler och hänsyn till olika saker kommer bara att göra en osäker och tveksam till om man ska ta en trade eller ej
  • Komplexitet innebär att man har för många regler vilket gör att det inte går att verifiera om man verkligen har en edge i det man gör
  • Du kommer att göra misstag på grund av att du har så mycket att ta hänsyn till
  • Gör du en förlust kan du alltid hitta ett skäl till varför du inte borde tagit den. Du efterhandskonstruerar
  • Du kommer att ha svårare för att acceptera förluster som en del i tradingen

Keep it simple stupid ska genomsyra allt jag lär dem. Det ska vara så enkelt som möjligt. Annars kommer jag att behöva lägga massor med tid på att förklara varför de skulle gjort si eller så.

 

Dottern får vänta

Ingenting blir perfekt direkt och det lär inte detta heller bli. På måndag börjar jag med att lära upp min son och min fru. Om ett halvår ska jag ta mig an min dotter. Tanken med detta är att jag ska dra nytta av de erfarenheter jag fått via upplärningen av min fru och min son. Det blir en slags version 2.0 med dottern.

 

Uppstart på måndag

På måndag ska vi titta på hur marknaden fungerar. Basic, basic, basic

  • Upptrend – nedtrend – sidledsrörelse
  • Trend – balans
  • Trend – rekyl
  • Köp på rekyl / rea precis som vi gör i affären
  • De olika faserna under dagen

 

Vi ska lägga en trade

För att knyta ihop påsen ska jag lägga en trade utifrån det vi har gått igenom.

Oj vad spännande detta ska bli. Jag har ingen aning om vad som väntar runt hörnet och tur är kanske det