25 maj – Processfokus

ST3 logo

I måndags tittade Tobbe på diskretionär handel som han brinner för. Han tog upp massor med exempel på vad man ska tänka på om man handlar diskretionärt.

I kväll är det åter igen Tobbe som håller hov och då handlar det om Mindset och att omvandla svagheter till styrkor. Vi vet av erfarenhet att de mentala bitarna vi går igenom i ST3 är de som turtlarna bryr sig minst om under året.

Paradoxen är att när året är slut är det nästan alltid de mentala bitarna som de kommer tillbaka till och som har gett dem de största insikterna.

Utdrag ur hans dagbok

Att det inte alltid är lätt att applicera de mentala delar vi går igenom fick jag ett lysande bevis för igår när jag hade en mailkonversation med en person som gick ST3 2015. Han mailade ett utdrag ur sin dagbok och undrade om jag tyckte att han hade utvecklats.

Ett axplock ur hans dagbok:

  • Hoppade in i en trade vid open som jag inte borde tagit. Som tur var gick den hem
  • Gick in i en till som jag scratchade
  • Två vinsttrades på eftermidagen

En kanondag!

……..

Ibland är det bäst att vara så rak som möjligt i sin kritik och jag svarade att jag tyckte att det var en ren katastrof det han gjorde.

När jag mailade tillbaka att han uppenbart inte följde eller hade någon plan för sin trading och att han dessutom hade noll processfokus, märkte jag att han fick sig en tankeställare.

Naturligtvis tyckte han att det var jobbigt att få en sådan svidande kritik och vem tycker inte det. Men när den värsta besvikelsen har lagt sig är det ofta dessa tillfällen som är startpunkten på något riktigt bra.

Ordspråk

Det finns ett bra ordspråk i trading:

  • Små misstag kommer du att göra om flera gånger. De som svider rejält kommer du aldrig att göra om

Att detta stämmer tror jag att de flesta håller med om. Ofta är just de stora misstagen de som är vändpunkten på ens tradingkarriär. Man är fast beslutsam om att aldrig göra om dem.